Ειδήσεις

Αυτή είναι η μοναδική φυλή στον κόσμο με μαύρο δέρμα και ξανθό μαλλί

Αυτή είναι η μοναδική φυλή στον κόσμο με μαύρο δέρμα και ξανθό μαλλί
Για πολλά χρόνια τα ξανθά μαλλιά θεωρούνταν ένα «προνόμιο» των Καυκάσιων, αλλά οι κάτοικοι της Μελανησίας είναι από τους λίγους εκτός Ευρώπης που έχουν ξανθά μαλλιά.

Οι κάτοικοι των νησιών του Σολομώντος στον Ειρηνικό Ωκεανό (στη Μελανησία) έχουν το πιο σκούρο δέρμα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο εκτός Αφρικής. Την ίδια στιγμή, ποσοστό περίπου 10% των κατοίκων των νησιών έχει ξανθό χρώμα μαλλιών. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το ξανθό χρώμα εισήχθη στα νησιά από ευρωπαίους αποίκους.

Η Μελανησία (από τα Αρχαία Ελληνικά: μέλας [μαύρος] και νῆσος) είναι μια περιοχή που εκτείνεται από την δυτική πλευρά του Ανατολικού Ειρηνικού ως την Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια και βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ζιλ Ντιμόν ντ’ Ουρβίλλ το 1832 για να δηλώσει μια εθνική και γεωγραφική ομαδοποίηση των νησιών που διαφοροποιούνταν από την Πολυνησία και τη Μικρονησία.

Σήμερα η η φυλετική ταξινόμηση του ντ’ Ουρβίλλ είναι γνωστό πως είναι ανακριβής γιατί αποκρύπτει την πολιτιστική, γλωσσολογική και γενετική ποικιλία της Μελανησίας. Μεγάλης σημασίας είναι και το γεγονός πως ο όρος αυτός συνδυάζει δύο κατά πολύ ξεχωριστές ομάδες, τους Αυστρονήσιους και τους Παπούα (οι οποίες από μόνες τους μπορούν να θεωρηθούν πως περιέχουν έναν αριθμό ξεχωριστών ομάδων).

Ένα γεγονός που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τους κατοίκους της Μελανησίας, είναι το γεγονός ότι το 10% τους έχει ξανθό χρώμα μαλλιών και μαύρο δέρμα. Ήδη έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές θεωρίες για το πως έχει συμβεί αυτό το ιδιαίτερο γεγονός, με κάποιους να θεωρούν πως γι’ αυτό ευθύνεται ο ήλιος σε συνδυασμό με το αλάτι, άλλους να αναφέρονται στην υψηλή κατανάλωση ψαριών και κάποιους να τονίζουν πως αυτό συμβαίνει λόγω της του συνδυασμού των ντόπιων με τους Ευρωπαίους αποίκους.

Ο Σον Μάιλς, ένας γενετιστής από το πανεπιστήμιο «Nova Scotia» του Καναδά, έκανε μια γενετική έρευνα στο σάλιο και τα μαλλιά 1209 κατοίκων της Μελανησίας. Αναλύοντας 43 δείγματα ανθρώπων με ξανθά μαλλιά και 42 εκείνων με μελαχρινά, βρήκε πως τα ξανθιά μαλλιά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντος προέρχονται από μετάλλαξη στο γονίδιο TYRP1, που δεν υπάρχει στους ξανθούς Ευρωπαίους.

Είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο γονίδιο, το οποίο συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά, παρά σε ενήλικες, με τα μαλλιά να γίνονται πιο σκούρα όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει. Αυτή η έρευνα συνεισφέρει στις θεωρίες που θέλουν τους κατοίκους της Αφρικής να είναι οι πρώτοι homo sapiens και πως όλες οι φυλές ανά τον κόσμο προέρχονται από αυτούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments