Ελλάδα

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Τα λάθη που στοίχισαν τη ζωή στους δύο δύτες

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Τα λάθη που στοίχισαν τη ζωή στους δύο δύτες
Τραγωδία στην Κάρπαθο: Οι λάθος χειρισμοί που αποδείχθηκαν μοιραίοι αλλά και το πως κατάφερε να σωθεί ο τρίτος της παρέας. Τη Δευτέρα η διεξαγωγή της επιχείρησης για την ανάσυρση του δεύτερου πτώματος.

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Τραγική ήταν η κατάληξη της κατάδυσης μιας παρέας τριών δυτών στην Κάρπαθο, με δύο εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους στο νερό και τον τρίτο να γλιτώνει από θαύμα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ, μοιραία λάθη απειρίας ήταν η αιτία που κόπηκε το νήμα της ζωής στους δύο εξ αυτών, καθώς οι άτυχοι δύτες δεν είχαν μαζί τους οδηγό επιστροφή στην επιφάνεια και είχαν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου μαζί τους.

Ο δύτης, Νίκος Πρωτόπαππας, δήλωσε τα εξής στην κάμερα του Alpha:  “Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάδυση. Τα παιδιά αυτά κατέβηκαν σε ένα βάθος 45 μέτρων και μπήκαν ουσιαστικά μέσα σε μία χαράδρα υποβρύχια. Προφανώς, ακόμα και από τις φυσαλίδες από τη δική μας εμπειρία στην έρευνα που κάναμε, δεν έχεις καθόλου ορατότητα μέσα στη σπηλιά. Είσαι σε απόλυτο σκοτάδι με αποτέλεσμα μάλλον να επικράτησε πανικός. Δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας με το να έχουν ένα νήμα για να μπορέσουν να βγουν. Δεν είχαν επιπλέον πηγές αέρα, παρά μόνο μία μπουκάλα ο καθένας”.

Πως σώθηκε ο τρίτος δύτης

Ο κ. Πρωτόπαππας συμπλήρωσε: «Ο διασωθείς δύτης μου είπε ότι μπήκε να τους βρει και βγήκε από θαύμα γιατί ξήλωσε ένα δίχτυ που βρήκε και το χρησιμοποίησε σαν νήμα εκ των υστέρων. Έχουν εντοπιστεί και οι δύο, καταφέραμε να ανασύρουμε τον έναν. Έχουν βγάλει τον 35χρονο Ιρανό. Αύριο θα γίνει η ανάσυρση του δεύτερου.

Ο Νίκος Παραγιός, μέλος της ομάδας εντοπισμού των δύο δυτών, ανέφερε στο OPEN TV τα εξής: “Πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος για να κολυμπήσεις στο συγκεκριμένο σπήλαιο στην Κάρπαθο. Η είσοδος στο συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 43 μέτρων. Έχει πολλά υπόγεια ρεύματα. Οι συνθήκες στο επιμέρους σημείο την κάνουν πιο δύσκολη. Αν δεν είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος και προετοιμασμένος δεν επιχειρείς στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 ο ένας Τσέχος, ο οποίος διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε σήμερα από τους δύτες. Ήταν μια κίνηση που τελικά του έσωσε τη ζωή. Όπως ανέφερε ο διασωθείς η ορατότητα στο σπήλαιο ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει την ποσότητα οξυγόνου που έπρεπε να έχουν μαζί τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments