Οικονομία

Έρχονται μειώσεις φόρων το 2020

Έρχονται μειώσεις φόρων το 2020
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να φέρουν μειώσεις φόρων βοηθώντας του Έλληνας πολίτες να "ανασάνουν"

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν η μείωση των φόρων. Τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στο 2020 έρχονται μειώσεις τόσο στη φορολογία των επιχειρήσεων όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” έρχονται μια σειρά από αλλαγές στο ΦΠΑ μέσα στο 2020, αλλά οι αλλαγές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια

Αναλυτικά οι μειώσεις που θα φέρει η κυβέρνηση:

  • Μειώνεται από το 28% στο 24% ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ωστόσο το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από 10% που είναι σήμερα.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.
  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.
  • Έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει στα παραπάνω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του “δουλεύουν” πάνω σε νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά οι μειώσεις που αναμένονται τα επόμενα χρόνια:

  • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών, 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε μονάδα μείωσης του ΦΠΑ κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 0.5% του ΑΕΠ. Το μέτρο δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί πριν το 2022.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το 2021 και μετά.
  • Σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 το ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014. Η σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από το 2021 και μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments