Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Διεξάγουμε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά των μαχητικών Su-57

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Διεξάγουμε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά των μαχητικών Su-57
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών Su-57 από την Ρωσία, σαν εναλλακτική λύση μετά τον αποκλεισμό που της επέβαλλαν οι ΗΠΑ στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει και να παράγει μαχητικά αεροσκάφη και ότι τα ρωσικά Su-35 και Su-57 είναι μια θετική εναλλακτική λύση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διεξάγουν συνομιλίες για την αγορά των μαχητικών Su-57, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, θα συνεχισθούν. Μετά την MAX-2019 (έκθεση οπλικών συστημάτων -σ.σ.) στην Ρωσία παρέμειναν οι εκπρόσωποι των υπουργείων μας, που εργάζονται εκεί. Θα ενεργήσουμε, θέτοντας στο τραπέζι των συνομιλιών του δικούς μας όρους για την δανειοδότηση και την από κοινού παραγωγή» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά «πρέπει να λάβουμε μέτρα για να διαφυλάξουμε την αμυντική μας βιομηχανία και από αυτή την άποψη πρέπει να δούμε τα ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57».

«Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα. Αφού ενημερωθούμε για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ (για τα F-35), θα κάνουμε τις κινήσεις μας (…). Η αγορά που μας επιτρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι μεγάλη», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη Ρωσία – όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την αεροπορική έκθεση MAKS και είδε να επιδεικνύονται οι δυνατότητες των δύο τύπων ρωσικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε από το Όσλο, ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι αγοράζουμε αεροσκάφη από την Ρωσία, είμαστε μέρος των F-35, αλλά αν δεν μπορέσουμε να αγοράσουμε τα F-35, θα κοιτάξουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις» και «δεν αποκλείουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, που πέρασε αρκετές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, μπήκε τον Ιούλιο σε ακόμη μια περίοδο έντασης, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 εξαιτίας της αγοράς από την τουρκική κυβέρνηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αντί του αμερικανικού Patriot. Η Ουάσινγκτον ανήγγειλε ότι η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 θα έχει τερματιστεί στα τέλη του Μαρτίου του 2020 και ότι η αγορά 100 και πλέον αεροσκαφών του τύπου, που σκοπός ήταν να μετατραπεί στο κύριο μαχητικό της τουρκικής ΠΑ, ακυρώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments