Διεθνή

Ρόμπερτ Μουγκάμπε: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών

Ρόμπερτ Μουγκάμπε: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών
Ρόμπερτ Μουγκάμπε: Ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών.

Ρόμπερτ Μουγκάμπε: Τέλος εποχής για τη Ζιμπάμπουε, η οποία αποχαιρέτισε τον πρώτο πρόεδρό της από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Ο Μουγκάμπε άφησε την τελευταία του πνοή στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Ο Μουγκάμπε βρισκόταν στον προεδρικό θώκο της χώρας από το 1987 έως το 2017, όταν και ανετράπη από στρατιωτικό πραξικόπημα το 2017, το οποίο τερμάτισε την τριακονταετή ηγεσία του. Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Έμερσον Μονανκάγκουα, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μουγκάμπε μέσω ανάρτησής του στα social media.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: “Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του ιδρυτή της Ζιμπάμπουε και του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μουγκάμπε ταν σύμβολο απελευθέρωσης» που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση του λαού του. Η συνεισφορά του στην ιστορία του έθνους και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η ψυχή του μπορεί να ξεκουραστεί στην αιώνια ειρήνη”.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1924 στην τότε Ροδεσία. Είχε φυλακιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία καθώς άσκησε κριτική στην κυβέρνησή της το 1964. Διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για 30 έτη, ενώ τον Αύγουστο του 1996 παντρεύτηκε με την κατά 40 χρόνια μικρότερή του, Γκρέις Μαρούφου και απέκτησαν τρία παιδιά.

Ο Μουγκάμπε ανέλαβε πρόεδρος στις 31 Δεκεμβρίου 1987 και θέλησε να αναδιοργανώσει τη χώρα του, αν και κατηγορήθηκε για αυταρχισμό από τη Δύση. Ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Η άμεση αιτία του πραξικοπήματος της 15ης Νοεμβρίου του 2017, το οποίο ανέτρεψε τον Μουγκάμπε, ήταν η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ της φατρίας της Αφρικανικής Εθνικής Ένωσης-Πατριωτικό Μέτωπο της Ζιμπάμπουε (ZANU-PF) που ήταν κοντά στην σύζυγο του προέδρου, Γκρέις Μουγκάμπε, και εκείνων που ήταν πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Έμερσον Μαναγκάγκουα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των φατριών επικεντρώθηκε στο ερώτημα του ποιος θα διαδεχτεί τον 93χρονο Μουγκάμπε, του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε ταχέως τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments