Διεθνή

Brexit: Νέο “όχι” της Βουλής σε πρόωρες εκλογές – Χάος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Brexit: Νέο “όχι” της Βουλής σε πρόωρες εκλογές – Χάος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης
Brexit: Έκτη κοινοβουλευτική ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, μετά το νέο «όχι» της Βουλής σε πρόωρες εκλογές. Πρωτοφανείς εικόνες στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές των Εργατικών επιχείρησαν να εμποδίσουν τον πρόεδρο της Βουλής να φύγει από τη θέση του.

Brexit: Εικόνες που δεν τιμούν κανέναν έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της βρετανικής Βουλής, μετά το νέο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη δεύτερη κατά σειρά πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης των Συντηρητικών για τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, παρότι ο Μπόρις Τζόνσον τη χαρακτήρισε λίγη ώρα νωρίτερα απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αρθεί το απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

Πλέον απομένουν ακόμη 50 ημέρες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όταν και υποτίθεται πως είτε με συμφωνία είτε χωρίς, η Βρετανία θα αποχωρίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει για τη Βρετανία. Ούτε πως θα γίνει το περιβόητο Brexit. Η συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής, η οποία έληξε τα ξημερώματα της Τρίτης (10/9) στιγματίστηκε από πρωτοφανείς εικόνες. Το κλίμα ήταν τεταμένο. Οι διαπληκτισμοί και οι αντεγκλήσεις δεν έλειψαν, ούτε οι αποδοκιμασίες ή οι… επευφημίες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σκηνικά συνέβη όταν ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επιχείρησε να κατέβει από τη θέση του για να κατευθυνθεί στη Βουλή των Λόρδων ώστε να ολοκληρωθεί, τυπικά, η διαδικασία του «λουκέτου» στη Βουλή που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Τζόνσον. Βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον «εμποδίσουν», σε μια συμβολική κίνηση, φράζοντάς του το δρόμο και κρατώντας στα χέρια τους χαρτιά με συνθήματα.

Brexit: Έκτη κοινοβουλευτική ήττα για τον Τζόνσον

Από την ημέρα που ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας, υποσχόμενος να φέρει σε πέρας το Brexit, δεν έχει ακόμη καταφέρει να κερδίσει κάποια κοινοβουλευτική «μάχη». Ουσιαστικά, το μόνο που έχει πετύχει μέχρι στιγμής είναι το κλείσιμο του Κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Το κλίμα, το βράδυ της Δευτέρας, στη Βουλή μύριζε… μπαρούτι από νωρίς. Ήταν η τελευταία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της πρότασης του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές πριν μπει το «λουκέτο».

Για να εγκριθεί η πρόταση του Τζόνσον απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 434 εδρών από το σύνολο των 650. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 293 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Μετά το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργασίες του κοινοβουλίου αναστέλλονται ως τη 14η Οκτωβρίου κι επανέλαβε ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας, αλλά δεν προτίθεται να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Brexit: «Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», δήλωσε ο Τζόνσον

«Για άλλη μια φορά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα», ήταν η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον μετά τη νέα κοινοβουλευτική ήττα του. Επανέλαβε ότι δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει παράταση του Brexit, παρότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ χθες τον υποχρεώνει να υποβάλει αίτημα για νέα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι εναντιώνονται «στη βούληση των πολιτών».

«Εάν πραγματικά θέλετε να καθυστερήσετε το Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, κι από ό,τι φαίνεται αυτό θέλετε να κάνετε, τότε ψηφίστε για να προκηρυχθούν εκλογές και αφήστε τους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν αναβολή ή όχι. Αν αρνηθείτε, θα πάω στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτώ την αποχώρησή μας, ευελπίστω με συμφωνία, αλλά χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί. Δεν θα ζητήσω άλλη καθυστέρηση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. Από τα πυρά του Βρετανού πρωθυπουργού δεν γλίτωσαν ούτε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και τα σχέδιά τους να ακυρώσουν το Brexit.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, απάντησε στο αίτημα για εκλογές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την διάλυση της Βουλής μέχρις ότου φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνίας. «Δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω να επιβληθεί η καταστροφή της μη συμφωνίας στις κοινότητές μας, στις θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες μας και στα δικαιώματά μας. Η μη συμφωνία δεν είναι καθαρή αποχώρηση, θα ξεκινήσει νέα περίοδος σύγχυσης και καθυστερήσεων αλλά αυτή τη φορά με συνέπεια την κλιμάκωση της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της εμβάθυνσης της φτώχειας σε όλη τη χώρα».

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών ανταπάντησε ότι το κυβερνών κόμμα ευθύνεται για τις υπαναχωρήσεις και τον κατηγόρησε ότι κλείνει τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφύγει κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments