Τεχνολογία

Ασυνείδητοι Youtubers έβγαζαν λεφτά πουλώντας ψεύτικες ελπίδες

Ασυνείδητοι Youtubers έβγαζαν λεφτά πουλώντας ψεύτικες ελπίδες
Youtube: Μία μεγάλη απάτη "ξεσκεπάστηκε" μέσω έρευνας του BBC.

Youtube: Η δημοφιλής πλατφόρμα προβολής βίντεο μονοπωλεί τις προτιμήσεις δισεκατομμυρίων χρηστών ανά τον κόσμο. Το υλικό που υπάρχει στη βιβλιοθήκη του είναι ατελείωτο και συνάμα πολύτιμο. Με ελάχιστο κόπο, ο καθένας έχει πρόσβαση σε παλιές εκπομπές, σειρές, ταινίες, αθλητικά events, μουσική, live streaming μεταδόσεις και πολλά άλλα. Ωστόσο, σε μία ογκώδης βιβλιοθήκη πληροφορίας, υπάρχουν και τα βίντεο που θέλουν να… ξεγελάσουν κόσμο.

Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση ασυνείδητων Youtuber, οι οποίοι είχαν βρει κόλπο ώστε να βάλουν διαφημιστικό υλικό σε αλγόριθμο που προωθούσε ψεύτικες θεραπείες για καρκινοπαθείς. Χρησιμοποιώντας ως “πάτημα” μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και πασίγνωστα πανεπιστήμια (δίχως να γίνονται αντιληπτοί από τους εν λόγω φορείς), οι άνθρωποι αυτοί ανέβαζαν ανενόχλητοι παραπλανητικά βίντεο που παρουσίαζαν μεθόδους θεραπείας του καρκίνου.

Το BBC ερεύνησε σε βάθος το θέμα και αποκάλυψε την απάτη, βρίσκοντας στην πλατφόρμα πάνω από 80 βίντεο με τη συγκεκριμένη θεματολογία, τα οποία προωθούσαν ψεύτικες θεραπείες της νόσου. Τα βίντεο κυκλοφορούσαν σε δέκα γλώσσες και πολλά εξ αυτών είχαν ξεπεράσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου views. Προφανώς εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έψαχναν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο ώστε να νικήσουν τον καρκίνο, πέφτοντας πάνω σε βίντεο με συμβουλές για εξαντλητικές δίαιτες και κατανάλωση μαγειρικής σόδας.

Συμβουλές που δεν έχουν αποδειχθεί από κανέναν επίσημο φορέα σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου. Ορισμένοι χρήστες του YouTube υποστήριξαν ότι έπιναν γάλα γαϊδάρου ή βραστό νερό. Φυσικά, καμία από τις «θεραπείες» που προσφέρονται δεν αποδεικνύεται κλινικά ότι θεραπεύει τον καρκίνο. Πριν από τα παραπλανητικά βίντεο προβάλλονταν διαφημίσεις από γνωστές φίρμες, όπως Samsung, Heinz και Clinique.Όπως μεταδίδει το BBC, το σύστημα που ισχύει για τις διαφημίσεις στο Youtube συνεπάγεται ότι κέρδη αποκομίζουν τόσο η εταιρεία που ανήκει στην Google, όσο και οι δημιουργοί των βίντεο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments