Διεθνή

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά από την ΕΕ να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας αναβολής

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά από την ΕΕ να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας αναβολής
Brexit: Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο καθυστέρησης του Brexit, ενώ ενδέχεται σήμερα (1/10) να αποκαλύψει το οριστικό σχέδιο του.

Brexit: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times. Ωστόσο ανώτεροι βρετανοί δικαστικοί σκοπεύουν να αναλάβουν επείγουσα πρωτοβουλία σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν επιδιώξει αναβολή της αποπεράτωσης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο, σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα των Times.

Ο Τζόνσον αναμένεται να αποκαλύψει το οριστικό σχέδιό του για το Brexit ενδεχομένως ακόμη και σήμερα Τρίτη, ανέφερε εξάλλου νωρίτερα η εφημερίδα The Telegraph. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, το σχέδιο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τη δημιουργία μιας ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα.

Brexit: «Όχι» από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας σε πρόταση για «κέντρα εκτελωνισμού»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι παρότρυνε τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, απορρίπτοντας την εισήγηση που φέρεται να έκανε το Λονδίνο για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, που κατ’ αυτόν δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση.

Χθες Δευτέρα (30/9) το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTΕ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πρότεινε σε non-paper, τεχνικό έγγραφό της, να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Το Δουβλίνο απορρίπτει εδώ και καιρό την ιδέα.

«Non-Paper = Non-Starter», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κόβενι σε ανάρτησή του στο Twitter. «Είναι καιρός η ΕΕ να λάβει μια σοβαρή πρόταση από την κυβέρνηση του ΗΒ για να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέσα στον Οκτώβριο. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, προφανώς αναφερόμενος στο δημοσίευμα του RTÉ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments