Αθλητισμός

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Το λιοντάρι από τη Σουηδία έγινε 38 (vids)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Το λιοντάρι από τη Σουηδία έγινε 38 (vids)
Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ο πιο ατακαδόρος και μοναδικός ποδοσφαιριστής του πλανήτη γίνεται 38 χρονών.

Τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς. Ο Σουηδός επιθετικός των Los Angeles Galaxy κλείνει σήμερα τα 38 του χρόνια και όσο μεγαλώνει τόσο καλύτερος γίνεται. Το λέει ο ίδιος και το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς έχει πετύχει περισσότερα τέρματα μετά τα 30.

Ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός, Φρίντριχ Σίλερ, είχε πει ότι «Η μετριοφροσύνη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ικανοποίηση να κρύβει κανείς τον εγωισμό του». Στην περίπτωση του Ζλάταν το “εγώ” συμβαδίζει με το ταλέντο, και στο λεξιλόγιό του δεν χωράνε λέξεις όπως «μετριοφροσύνη» και «ταπεινότητα».

Ο Ζλάταν μπορεί να είναι δύο χρόνια μακριά από τα 40, αλλά συνεχίζει να μαγεύει τον πλανήτη με τις επιδόσεις του και τα εξωπραγματικά γκολ του. «Γίνομαι όλο και καλύτερος όσο μεγαλώνω. Νιώθω σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον, γεννήθηκα μεγάλος, αλλά θα πεθάνω νέος», είχε πει χαρακτιριστικά ο ίδιος. Ο Σουηδός παρομοιάζει τον εαυτό του με λιοντάρι. Και αυτό το λιοντάρι δεν μπορεί να συγκριθεί με άνθρωπο στη δύναμη. Αυτή ήταν η ατάκα του όταν δεχόταν ερωτήσεις για το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποκατάστασης μετά τον σοβαρό τραυματισμό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Είμαι σαν το καλό κρασί… Όσο παλιό και πιο μεγάλος εγώ, τόσο το καλύτερο» έχει δηλώσει και η αλήθεια είναι ανταποκρίνεται πλήρως σε μια ρεαλιστική κατάσταση για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Η μοναδική του ιστορία

Ο Ζλάταν γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1981 και μεγάλωσε σε μια γειτονιά μεταναστών. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος από τη Βοσνία και μετακόμισε στη Σουηδία έχοντας ανοιχτές τις πληγές του πολέμου στην πατρίδα. «Στο σπίτι μας δεν αγκαλιαζόμασταν. Κανείς δεν με ρωτούσε πως πέρασα την ημέρα μου, κανείς δεν με βοηθούσε στα μαθήματα. Μόνος του ο καθένας αντιμετώπιζε τα προβλήματά του. Μάθαμε όλοι να είμαστε σκληροί» γράφει ο Ιμπραΐμοβιτς για την οικογένειά του και τους γονείς του, οι οποίοι παντρεύτηκαν μόνο για να βγάλουν χαρτιά διαμονής στη Σουηδία και μετά από κάποια χρόνια χώρισαν.

Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός. Η οικογένεια δεν είχε να φάει. «Ψάχναμε τα συρτάρια και τα ντουλάπια για φαγητό και βρίσκαμε μόνο μπύρες» θυμάται ο Ζλάταν, ο οποίος εκείνη την εποχή έβρισκε διέξοδο στο ποδόσφαιρο και στην Balkan Fc.

Το 1999, ο Ιμπραΐμοβιτς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάλμε, σε ηλικία 18 ετών, όμως τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Στην πρώτη του σεζόν η ομάδα υποβιβαστηκε και οι γονείς των άλλων παιδιών έβλεπαν έναν προβληματικό Ζλάταν και είχαν μαζέψει υπογραφές, ζητώντας από τη διοίκηση να τον διώξει. Ο Ζλάταν στα 19 του έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή του συλλόγου, με τον Άγιαξ να πληρώνει εννέα εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει

«Μπορείς να φύγεις από το Ρόσενγκαρντ, αλλά το Ρόσενγκαρντ δεν φεύγει από εσένα. Η πόλη του Ζλάταν» αναφέρεται στην επιγραφή του τούνελ που οδηγεί στην γειτονιά που μεγάλωσε.

Οκτώ στους δέκα κατοίκους είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών. Βόσνιος και Μουσουλμάνος ο πατέρας του, Κροάτισσα και Καθολική η μητέρα του. «Είμαι από το Μάλμε, αυτό εκπροσωπώ όπου πηγαίνω. Εκεί μεγάλωσα. Έμαθα πολλά στο ταξίδι της ζωής μου, αλλά όλα άρχισαν εκεί. Είμαι ένα αγόρι του Μάλμε». Στο Ρόσενγκαρντ υπάρχει από το 2007 γήπεδο με το όνομά του. Στο Μάλμε πολλά πιτσιρίκια δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο βασιλιάς της Σουηδίας. «Ο βασιλιάς της Σουηδίας είναι ο Ζλάταν» λένε.

Άφησε νωρίς τη Σουηδία και το Ρόσενγκαρντ προκειμένου να κατακτήσει τον κόσμο. Από το 2001 μέχρι σήμερα, από όποια ομάδα κι αν πέρασε, σήκωσε τροχαία. Πανηγύρισε πρωταθλήματα και κύπελλα με τη φανέλα του Άγιαξ, ακολούθησαν μεταγραφές στη Γιουβέντους, στην Ίντερ, στη Μπαρτσελόνα, στη Μίλαν και κατόπιν στην Παρί Σεν Ζερμέν και με όλες αναδείχθηκε πρωταθλητής. Επόμενη στάση η Μάντσεστερ Γιουνάινεντ με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του Europa League.

Στην πατρίδα του δεν έχει σηκώσει κούπα πρωταθλητή, καθώς δεν τα κατάφερε με τη Μάλμε, αλλά από τα 20 του, την περίοδο 2001-02, όταν φόρεσε τη φανέλα του Άγιαξ, άρχισε ένα απίστευτο σερί. Δύο πρωταθλήματα στην Ολλανδία, δύο στη Serie A με την Γιουβέντους (τα οποία αργότερα αφαιρέθηκαν λόγω εμπλοκής της ομάδας σε σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια), τρία συνεχόμενα με τη φανέλα της Ίντερ, αμέσως μετά πρωτάθλημα στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα, στη συνέχεια και πάλι τίτλος στην Ιταλία αυτή τη φορά με τη Μίλαν και από το 2012 μέχρι φέτος το καλοκαίρι άλλα τέσσερα πρωταθλήματα με την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Γεννήθηκα γέρος, θα πεθάνω νέος. Δεν έχω υπάρξει καλύτερα. Νιώθω πιο καλά από ποτέ. Όλα είναι μέσα στο μυαλό. Είσαι τόσο νέος και τόσο φρέσκος όσο νιώθεις. Και αυτό είναι κάτι που απέδειξα φέτος. Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Είσαι τόσο νέος όσο θεωρείς πως είσαι. Το μυαλό σου αποφασίζει πόσο νέος ή πόσο γέρος είσαι. Κι εγώ αποφάσισα πως είμαι πολύ νέος» είναι η απάντησή του σε αυτούς που λένε ότι τα χρόνια βαραίνουν τα πόδια του. Ούτε καν!

O Ζλάταν έχει πετύχει μέχρι σήμερα 534 γκολ από τα οποία πάρα πολλά είναι σπάνιας ομορφιάς. Απολαύστε μερικά από τα καλύτερα γκολ του Σουηδού μάγου του ποδοσφαίρου:

Το 500ο γκολ της καριέρας του ήταν αυτό:

Ο Ζλάταν είναι τέτοιος τύπος που ακόμα και όταν τρώει “ποδιά” χαμογελάει:

Χρόνια πολλά Τεράστιε Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments