Κόσμος

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν έχει καμιά σημασία η συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Νέα Υόρκη».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο κανάλι Α Χαμπερ δήλωσε πως η Άγκυρα προτιμάει να υπάρξει μια κοινή πορεία στην ανατολική μεσόγειο, και τόνισε πως αν δεν πραγματοποιηθεί διαμοιρασμός των πηγών ενέργειας τότε οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «δεν έχει καμιά σημασία» η συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Νέα Υόρκη.

«Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύ καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, εμείς έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Κάναμε και ενημερώσεις. Με αυτό δεν δώσαμε λογαριασμό. Αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας εξηγήσαμε τί έγινε και στο πλαίσιο ποιου διεθνούς δικαίου τις πραγματοποιήσαμε», ανέφερε.

Επίσης υποστήριξε ότι διεξάγουν τις δραστηριότητες στη δική τους υφαλοκρηπίδα. «Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει», ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί».

«Ενόσω δεν γίνεται αυτό εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός», ανέφερε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play