Διεθνή

Τέσσερα φαινόμενα που δεν μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη

Τέσσερα φαινόμενα που δεν μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη
Μπορεί η επιστήμη να έχει κάνει άλματα προόδου, αλλά υπάρχουν κάποια φαινόμενα που ακόμα περιμένουν τη λύση τους.

Ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη κάνει θαύματα. Ορισμένα πράγματα θα ήταν δύσκολο και να τα φανταστεί κανείς πριν από λίγα χρόνια. Μπορεί λοιπόν οι επιστήμονες να έχουν καταφέρει πολλά, αλλά ο κόσμος μας είναι γεμάτος από άλυτα μυστήρια. Μερικά από αυτά τα αντιμετωπίζει ο άνθρωπος σχεδόν σε καθημερινή βάση,ωστόσο ακόμα δεν έχει δοθεί μια πειστική εξήγηση.

déjà vu

Το déjà vu είναι γαλλική φράση και σημαίνει «έχω ήδη δει». Πολλές φορές βιώνουμε μια κατάσταση και στο πίσω μέρος του μυαλού μας πιστεύουμε ότι το έχουμε ζήσει ξανά Όλη η δύναμη της εμπειρίας του déjà vu βρίσκεται στην αίσθηση, πως υπήρχαν εκατοντάδες επιλογές, όμως όλα έγιναν με μια συγκεκριμένη σειρά μόνο και μόνο για να βρεθείτε σε εκείνον τον χώρο, σαν να ήταν η μοίρα σας.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο και οι ερμηνείες τους είναι διαφορετικές. Μερικοί πιστεύουν πως οφείλεται στην αλλαγή της αίσθησης του χρόνου από το μυαλό μας, ενώ άλλοι πιστεύουν πως απλά επαναλαμβάνονται καταστάσεις που είναι παρόμοιες με καταστάσεις που έχουμε βιώσει σε όνειρα μας. Αυτό που κάνει την μελέτη του déjà vu δύσκολη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να προκληθεί αυτό το συναίσθημα τεχνητά.

Το φαινόμενο Πλασίμπο

Το πλασίμπο είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν δεκάδες ασθενής. Πρόκειται για την αίσθηση ότι ο άρρωστος νιώθει καλύτερα όταν πάρει ένα χάπι. Ακόμα και αν αυτό δεν έχει καμία θεραπευτική ουσία. Τρανό παράδειγμα είναι οι βιταμινούχες ταμπλέτες. Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι δεν δίνουν κάτι στον οργανισμό, ενώ την ίδια ώρα αυτός που τις παίρνει νιώθει καλύτερα. Έτσι λειτουργεί το Πλασίμπο.

Ένστικτο

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Να έχουμε μία αίσθηση ότι κάτι θα πάει καλά ή άσχημα. Η επιστήμη ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως αυτό το φαινόμενο. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται, πως όλοι οι άνθρωποι εκ γενετής έχουν την ικανότητα να αισθάνονται τη σωστή επιλογή. Φυσικά, το ένστικτό μας κάποιες φορές κάνει λάθος, αλλά εκείνη τη στιγμή που το νιώθουμε μας μοιάζει πιο σωστό από ποτέ.

Η ζωή μετά τον θάνατο

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο. Γνωρίζουμε τα πάντα για την ανθρώπινη ζωή. Από την γέννηση της μέχρι τον θάνατο της. Ωστόσο αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι γίνεται μετά. Τα άτομα που έχουν βιώσει κλινικό θάνατο, αναφέρουν κάποιες φορές διάφορες μυστήριες εμπειρίες (όπως ότι περπατούν μέσα σε ένα τούνελ και βλέπουν μπροστά τους ένα έντονο φως, βρίσκονται ξανά με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι εν ζωή ή νιώθουν μία αίσθηση γαλήνης, κ.α.).

Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όταν η καρδιά σταματάει να χτυπά, ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος χάνει κάθε είδους αίσθηση. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα μερικοί ασθενείς θυμούνται με ακρίβεια τι γινόταν γύρω τους ενώ ήταν κλινικά «νεκροί» η επιστήμη δεν μπορεί ακόμα να το εξηγήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments