Κόσμος

Brexit: Νίκη χωρίς αντίκρισμα για Τζόνσον στη Βουλή – Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά παράταση έως 31/1/2020

Brexit: Νίκη χωρίς αντίκρισμα για Τζόνσον στη Βουλή – Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά παράταση έως 31/1/2020
Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την ψηφοφορία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είδε το χρονοδιάγραμμα «εξπρές» του να απορρίπτεται. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Brexit: Παρά το γεγονός πως η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της συμφωνίας και 299 κατά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία για το Brexit λαμβάνει υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη ψηφοφορία, οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα-«εξπρές» για τους εφαρμοστικούς νόμους. Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, 322 είπαν «όχι» στο χρονοδιάγραμμα, έναντι 308 που ψήφισαν «ναι».

Αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας, ο Μπόρις Τζόνσον, τόνισε πως η κυβέρνηση θα αναστείλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου. «Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit, που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι αργότερα θα συνομιλήσει με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Παρόλα αυτά τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Όπως σημείωσε, το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία. Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει ότι, αν συμβεί αυτό, θα αποσύρει το νομοσχέδιο και θα πιέσει για να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα.

Ντόναλντ Τουσκ: Συζητάμε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020

Μετά τις εξελίξεις στη βρετανική Βουλή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει διαβουλεύσεις με τους 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αίτημα αναβολής της αποχώρησης της Βρετανίας, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπό του.

Όπως έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, του χρονοδιαγράμματος για την εξέταση και επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, όπως το ήθελε η βρετανική κυβέρνηση, ο Τουσκ έχει επαφές με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments