Οικονομία

Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους

Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους
Επικουρικές συντάξεις: «Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Επικουρικές συντάξεις: Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι «πάνω από το 1/3 των επικουρικών θα δει θετική αλλαγή και θα υπάρξει αύξηση περίπου 630€ το χρόνο». Οι αυξήσεις αυτές, που αφορούν 465.112 επικουρικές συντάξεις, αναμένεται να καταβληθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αυξήσεις θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε 52,5 ευρώ το μήνα, δηλαδή +30% και θα καταβληθούν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή αν το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει αλλαγές στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ προωθηθεί στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, θα δοθούν αναδρομικά 3-4 μηνών. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ, που ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς οι δανειστές ζήτησαν οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Οι αυξήσεις αφορούν 260.000 επικουρικές που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλες 100.000 επικουρικές που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.

Ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών, όπως και κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό, θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα έχει συνταχθεί από την αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη για τη βιωσιμότητα του υπερταμείου ΕΤΕΑΕΠ δεν θα είναι έτοιμη πριν από τον Ιανουάριο.

«Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το ’19. Υπάρχουν και άλλες δίκες, που είναι ανοιχτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕ απεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά» τόνισε ο ΓΙάννης Βρούτσης αναφορικά με τα αναδρομικά παρελθοντικών ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments