Διεθνή

Τουρκία: Ξεκίνησε νέες γεωτρήσεις ο “Πορθητής” – Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι

Τουρκία: Ξεκίνησε νέες γεωτρήσεις ο “Πορθητής” – Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι
Τουρκία: Νέο γύρο γεωτρήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή η Τουρκία στα Κατεχόμενα με τον "Πορθητή" να ξεκινά ενέργειες αγνοώντας προκλητικά τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Τουρκία: Στην ανακοίνωση της έναρξης νέων γεωτρήσεων ανοιχτά των Κατεχόμενων προέβη ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας. Ο Φουάτ Οκτάι έκανε γνωστό πως το γεωτρύπανο “Πορθητής” βρίσκεται από χθες βράδυ νότια της Καρπασίας ξεκινώντας από σήμερα νέο κύκλο γεωτρήσεων. Όλα αυτά με την Τουρκία να αγνοεί προκλητικά τις θέσεις της Ευρώπης και των συνθηκών που ορίζουν την περιοχή. 

 «Το γεωτρύπανο Φατίχ ξεκίνησε τη νέα του δραστηριότητα στα ανατολικά της Καρπασίας χθες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αποστολής του» δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, η οποία καταγράφει τις μετακινήσεις των πλοίων διεθνώς το «Φατίχ» βρισκόταν χθες ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο.

Την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» βρισκόταν στο λιμάνι της Μερσίνας αφού ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του Φινίκε-1 στα ανοιχτά της Πάφου και αναμένετο να επιστρέψει σε περιοχή στα κατεχόμενα για νέα γεώτρηση.

Η ενέργεια αυτή της τουρκικής πλευράς σημειώνεται παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. προς την Αγκυρα να αποσυρθεί.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε ομόφωνα πριν από λίγες ημέρες κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία αγνοεί προκλητικά όλα τα παραπάνω συνεχίζοντας κανονικά τις ενέργειες που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Όλα αυτά μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, εκεί όπου ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ συζητώντας όλα τα τεκταινόμενα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments