Άποψη

Φωτιά και νερό

Φωτιά και νερό
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις νέες καταστροφές στην Κινέτα Αττικής, οι οποίες είναι φυσικό επακόλουθο των πυρκαγιών των τελευταίων ετών.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν η καταστροφική πυρκαγιά. Πριν βγει το 2019 ακολούθησε και η πλημμύρα. Ο λόγος για την Κινέτα, που βίωσε διαδοχικά και τις δύο σύγχρονες «πληγές» στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Το πρόβλημα είναι ότι τη δεύτερη φορά δε θα έπρεπε να αιφνιδιαστεί κανείς. Γιατί είναι γνωστό τι ακολουθεί την καταστροφή του δάσους από τις φλόγες. Είναι κάτι που ως χώρα έχουμε βιώσει αμέτρητες φορές.

Αλλά μυαλό δε λέμε να βάλουμε. Όχι απλά κατέβηκε το βουνό στη θάλασσα, αλλά και η πανάκριβη εθνική οδός έκλεισε! Και το ερώτημα είναι γιατί πληρώνουμε δεκάδες ευρώ για να χρησιμοποιούμε έργα που έχουμε πληρώσει και μέσα από τον εθνικό προϋπολογισμό και μέσα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ; Ποιες είναι οι ευθύνες αυτών που τα εισπράττουν; Η Περιφέρεια Αττικής τι έκανε γνωρίζοντας πως το κακό δε θα αργήσει;

Δε λέω, καλό είναι να βλέπεις τον Πατούλη στις λάσπες και στις στάχτες, κάτι που δυσκολευόταν να κάνει η κυρία Δούρου, αλλά η δουλειά τους δεν είναι να δείχνουν την ευαισθησία τους την επομένη κάθε καταστροφής. Η δουλειά τους είναι να τις προλαβαίνουν. Και αν δεν μπορούν να προστατέψουν κάθε κοινότητα και κάθε χωριό, την εθνική οδό θα έπρεπε να μπορούν να την διασφαλίσουν.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μετράμε απώλειες. Ζημιές και νεκρούς.

Ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες και τις κατοικίες τους. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέλεγε το συγκεκριμένο θέμα για να λαϊκίσει, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι λαϊκισμός να λες και να ζητάς το αυτονόητο: να μην κλείνει η εθνική οδός από μία καταστροφή που δεν ήταν δα και ο Κατακλυσμός του Νώε! Η εθνική οδός κατασκευάστηκε με πανάκριβες αντιπλημμυρικές μελέτες. Με έργα που ανέβασαν το κόστος.

Κανείς δεν έχει ευθύνη που όλα αυτά κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος; Θα μου πείτε το κακό έγινε στο βουνό. Σωστό. Και η Περιφέρεια τι έκανε; Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον δρόμο τι έκανε; Κανείς δεν είχε την πρόνοια να σηκώσει ένα drone το καλοκαίρι που πέρασε και να δει τα επικίνδυνα «μονοπάτια» που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2018; Ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες προστασίας της εθνικής οδού.

Ως χρήστης της εθνικής οδού προς τη Θεσσαλονίκη έχω να πω πως έχω κουραστεί από εργασίες βιτρίνας. Ακόμη και τριήμερα εξόδου κλείνουν μία λωρίδα δήθεν για έργα. Πολλές φορές εργάτης δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Θα μου πείτε δε γίνεται να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να του δω και εγώ την ώρα που θα τύχει να περνάω. Λάθος. Όταν κλείνεις την εθνική οδό αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σου. Να την δώσεις και πάλι σύντομα πίσω στην κυκλοφορία. Πόσο μάλλον όταν κλείνεις ένα ρεύμα για να κουρέψεις τους θάμνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments