Πολιτισμός

ATLAS: Μια ηχητική χαρτογράφηση της Ευρώπης, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ATLAS: Μια ηχητική χαρτογράφηση της Ευρώπης, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ATLAS: Το έργο παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών (ΖΚΜ, Στέγη, ΙRCAM).

Τρεις συνθέτες παρουσιάζουν τρία διαφορετικά έργα σε παράλληλες συναυλίες σε τρεις πόλεις. Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι συντονίζονται ζωντανά με ήχο και βίντεο σε έναν νέο ηχητικό χάρτη πέρα από γεωγραφικά σύνορα. Πώς μπορείς να αλλάξεις τον ήχο της πόλης σου; Το έργο “ATLAS – A Sound Cartography of Europe” παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών (ΖΚΜ, Στέγη, ΙRCAM) στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Η αθηναϊκή συναυλία αποτελείται από τη σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού «Μουσική είναι η πόλη», ένα οδοιπορικό ηχογραφήσεων ενός παρατηρητή της πόλης που στη συνέχεια τη μεταλλάσσει, μέσω των ήχων, σε μια φανταστική εκδοχή της.

Μια ορχήστρα με κλασικά όργανα, αλλά χωρίς μουσικούς, είναι εγκατεστημένη στη σκηνή. Οι ήχοι της πόλης που ακούγονται στην αίθουσα από ένα ειδικό σύστημα ήχου, γύρω και πάνω από τους θεατές, ενεργοποιούν και συντονίζουν τα όργανα, που προσθέτουν τα δικά τους, ιδιαίτερα ηχοχρώματα στο αθηναϊκό ηχοτοπίο. Σε προκαθορισμένα σημεία, ενσωματώνεται ηχητικό και οπτικό υλικό από τις συναυλίες στην Καρλσρούη και το Παρίσι. Μαζί, οι τρεις πόλεις μετασχηματίζονται σε ένα ενιαίο, παλλόμενο και φιλόξενο σώμα, που μας προσκαλεί να ζήσουμε μέσα του. Στην Αθήνα, η ομάδα ATLAS – Athens soundscape recordings εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τη Στέγη για να συλλέξει τους ήχους της πόλης που θα ακουστούν στη συναυλία. Η σύλληψη του Atlas οφείλεται στον συνθέτη, μαθηματικό και ερευνητή Carmine Emanuele Cella.

Η συναυλία θα βιντεοσκοπείται και θα προβάλλεται ζωντανά στις άλλες δύο συναυλιακές αίθουσες: ZKM Cube (Καρλσρούη) και Centre Pompidou (Παρίσι). Το κοινό ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και οι εικόνες να αναμεταδοθούν ζωντανά.

Συντελεστές:

Συνθέτες του ATLAS: Carmine Emanuele Cella, Δημήτρης Καμαρωτός, Valerio Tricoli

Δημιουργία και κεντρικός έλεγχος της ροής του βίντεο στη διάρκεια των συναυλιών: Μαρίνα Γιώτη

Σκηνικός χώρος και σχεδιασμός των ηχητικών εγκαταστάσεων Καρλσρούης και Παρισιού–Sound Trees στο φουαγιέ της Στέγης: Εύα Μανιδάκη

Μουσικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών IRCAM: Benjamin LevyΣυμπαραγωγή: IRCAM-CENTRE Pompidou, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ΖΚΜ

Συντονισμός Συμπαραγωγής: IRCAM-CENTRE Pompidou

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημήτρης Καμαρωτός

Ο Δημήτρης Καμαρωτός σπούδασε σύνθεση, κλαρινέτο, μουσικολογία και μουσική, στην Ελλάδα και τη Γαλλία, μεταξύ άλλων με τους Émile Damais, Marc Battier, Maurice Jarre και Ιάννη Ξενάκη. Εργάστηκε στο IRCAM και στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Συμμετέχει στην ανάπτυξη της θεατρικής δραματουργίας με τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους, σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο και σε διεθνή φεστιβάλ. Η μουσική του κινείται ελεύθερα από την οργανική/φωνητική στην ηλεκτροακουστική/ακουσματική. Πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία του είναι το LP “Electromagnetic Landscapes” (Intersonik Recordings, 2018).

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

13 Δεκεμβρίου 2019, 20:30

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εισιτήρια

Κανονικό: 7 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €

Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ & Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments