Κόσμος

Μάλφρεντ Βέμπερ: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής»

Μάλφρεντ Βέμπερ: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής»
Μάλφρεντ Βέμπερ: Το μήνυμα ότι η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας δεν έχει παγώσει, μετέφερε στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μάλφρεντ Βέμπερ: Στο Βελιγράδι βρέθηκε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάλφρεντ Βέμπερ, που συναντήθηκε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Όπως τόνισε ο κ. Βέμπερ «η σημερινή επίσκεψη μας, αμέσως μετά της σύσταση της νέας Ευρωπαϊκή Επιτροπής, αποτελεί ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής».

Εκτίμησε μάλιστα πως ήταν ιστορικό λάθος η απόρριψη του αιτήματος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως η διαδικασία ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Ο κ. Βέμπερ επισήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων από τις ίδιες τις χώρες που επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς, την διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, τις δημοκρατικές δομές και αρχές, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία των θεσμών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ στην συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε πως κατάλαβε τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων βουλευτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία του Τύπου και τόνισε ότι η Σερβία θα κάνει αυτά που χρειάζονται για να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθεί αύριο και με στελέχη κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης που μποϋκοτάρουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον απολυταρχισμό – όπως καταγγέλλουν – της διακυβέρνησης Βούτσιτς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play