Διεθνή

ΝΑΤΟ: Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία – Ο Ερντογάν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν

ΝΑΤΟ: Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία – Ο Ερντογάν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν
ΝΑΤΟ: Οι αρχικοί φόβοι για άσκηση βέτο από πλευράς Τουρκίας για τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ δεν επαληθεύτηκαν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπογράφει τις νέες αμυντικές δαπάνες που προβλέπονται για τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

ΝΑΤΟ: “Λήξη συναγερμού” στο Λονδίνο, με τη σύνοδο των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ να επικυρώνει σύσσωμο το νέο αμυντικό σχέδιο. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν την Τουρκία να παρουσιάζεται αρνητική με αυτή την απόφαση φθάνοντας μάλιστα μέχρι και στο βέτο, ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν με τον Πρόεδρο των γειτόνων, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπογράφει κανονικά τη συμφωνία των κρατών – μελών για την αμυντική τους ενίσχυση.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες. Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν σε μια κίνηση τακτικής όπως εκτιμάται από τον ίδιο, απειλούσε με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας. Αυτό δεν έγινε και έτσι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 16.30 ώρα Ελλάδος.

Αντίδραση από το Κρεμλίνο

Νωρίτερα το Κλεμλίνο μέσω ανακοίνωσης είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το αμυντικό σχέδιο που προγραμματίζει το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τα μέλη του με έξτρα αμυντικά συστήματα. “Βλέπουμε πως το ΝΑΤΟ υλοποιεί ενέργειες με στόχο την ανάσχεση και τη διεύρυνση σε σχέση με τη χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχία», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ και συμπλήρωσε πως η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών παρά τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, μετά τον τερματισμό της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς.

Εξέφρασε δε τη στήριξη της Μόσχας στο σχόλιο που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments