Ελλάδα

Πέθανε ο Γιώργος Ζήκας

Πέθανε ο Γιώργος Ζήκας
Γιώργος Ζήκας: Σε ηλικία 70 ετών έφυγε απρόσμενα από τη ζωή από ανακοπή ο Θεσσαλονικιός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζήκας.

Γιώργος Ζήκας: Ο  σπουδαίος τραγουδοποιός έπαθε έμφραγμα πηγαίνοντας στο στούντιο του 958 για να δώσει συνέντευξη. Την απώλειά του γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook, ο Θεσσαλονικιός διανοούμενος, Θωμάς Κοροβίνης. Ο Γιώργος Ζήκας γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1949, ήταν συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού των τελευταίων 35 χρόνων.

Μπήκε στη δισκογραφία το 1985 με τα τραγούδια του δίσκου “Με τα φεγγάρια χάνομαι”, που τραγούδησαν ο Σταύρος Λογαρίδης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Τα επόμενα χρόνια, τραγούδια του ερμήνευσαν κι άλλοι κορυφαίοι ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Σοφία Παπάζογλου.

Ο Γιώργος Ζήκας σταμάτησε το σχολείο στην Γ’ Γυμνασίου και σε ηλικία 16 ετών έγινε σχεδιαστής μόδας. Μετά τον στρατό άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα. Με όχημα το κόσμημα πήγε στο Παρίσι όπου εκεί ξανασυναντήθηκε με τη μόδα δουλεύοντας κυρίως στις Κυκλάδες με παραγωγή κοσμημάτων. Στη συνέχεια άνοιξε μπαρ στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά. Γύρω στα 30 έπεσε στα χέρια του τυχαία ένα μπουζούκι και άρχισε να σκαρώνει με αυτό τραγούδια. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1985. Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ο άνθρωπος που τον «έσπρωξε» στη δισκογραφία όταν άκουσε μια κασέτα του στο κατάστημα της Λύρα στην οδό Τσιμισκή και τον παρότρυνε να κυκλοφορήσει τα κομμάτια.

Ο Γιώργος Ζήκας πρωτοπαρουσίασε τα τραγούδια του στη Θεσσαλονίκη στην «Όμορφη Νύχτα», το καλλιτεχνικό δημιουργικό στέκι που υπήρχε στην Παπάφη. Πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία ο δίσκος  “Με τα φεγγάρια χάνομαι”. Ακολούθησε σε συνεργασία με τον Γιώργο Πετζίκη που ανέλαβε την παραγωγή το “Σώπα και άκουσε”. Είναι η εποχή που η Ελένη Τσαλιγοπούλου έχει έρθει από τη Νάουσα και ψάχνεται μουσικά και έτσι προκύπτει η συνεργασία. Ο Ζήκας αγαπούσε πολύ τη φωνή της. Ακολουθεί η συνεργασία με τη Μαριώ σε πιο λαϊκά τραγούδια που περιλαμβάνονται στο “Σβήστα όλα” και μια συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης του προτείνει να συνεργαστεί με τον Κώστα Μακεδόνα και προκύπτει το “Γουστάρω”. Από τις σπουδαίες του συνεργασίες με το Λευτέρη Ζερβουδάκη στο “Μια ζωή στην ίδια τάξη”, με τη Σοφία Παπάζογλου στο “Πάμε Νότια”, με την Κατερίνα Κούκα στην “Ανατροπή” και στην “Κουρσάρα” που τραγούδησαν από κοινού με τη Γλυκερία. Έκανε σπάνια εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια σε σκηνές της Θεσσαλονίκης, με ξεχωριστή την παρουσία του στη Βεντέτα, μαζί και με τους Kadinelia, το κιθαριστικό ντουέτο που έχει δημιουργήσει ο γιος του, Θανάσης Ζήκας μαζί με την Εύη Σεϊτανίδου, αλλά και άλλους καλλιτέχνες της πόλης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments