Ελλάδα

Καιρός: “Βούλιαξαν” Ήπειρος, Κρήτη και Αττική από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα

Καιρός: “Βούλιαξαν” Ήπειρος, Κρήτη και Αττική από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα
Καιρός: Ήπειρος, Κρήτη και Αττική επλήγησαν περισσότερο από τη χθεσινή (22/12) κακοκαιρία. Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου. Αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Τρίτη. Η πρόγνωση καιρού για τα Χριστούγεννα.

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιόνια στα ορεινά αναμένεται να συνθέσουν το σκηνικό του καιρού, καθώς βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, αφού σήμερα Δευτέρα (23/12) αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο «βούλιαξε» στο νερό αρκετές περιοχές της Ελλάδας την Κυριακή. Ήπειρος, Κρήτη και Αττική ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την χθεσινή (22/12) κακοκαιρία, με την τελευταία μάλιστα να δέχεται τεράστιες ποσότητες νερού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα Δευτέρα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με πιθανώς κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στα πελάγη θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι δυτικών διευθύνσεων, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, 10 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 12 βαθμούς), 15 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 12 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το μεσημέρι στις θάλασσες θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου

Σήμερα το πρωί δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από Πειραιά προς Κυκλάδες και Κύθηρα, ενώ για Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται μόνο τα συμβατικά δρομολόγια. Απαγορευτικό είναι σε ισχύ και στην γραμμή Καβάλα – Πρίνου. Δεν εκτελείται ούτε το δρομολόγιο, Ρίο – Αντίρριο. Απαγορευτικό και στο δρομολόγιο Πάτρα – Κεφαλλονιά και Κυλλήνη – Κεφαλλονιά.

Σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Ελλάδα την Τρίτη

Την αναμένουμε στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τοπικές βροχές τα Χριστούγεννα

Την ημέρα των Χριστουγέννων αναμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός: «Πνίγηκαν» πολλές περιοχές την Κυριακή

Σχεδόν ολόκληρη τη χώρα «σάρωσε» το κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή, αλλά η Ήπειρος, η Κρήτη και η Αττική ήταν αυτές που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Στην Άρτα, ξύπνησαν «μνήμες» από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, καθώς μέσα σε μόλις λίγες ώρες και μετά από την ένταση της καταιγίδας το ρέμα Μπούση μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Η παλιά εθνική Άρτας έκλεισε καθώς καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες νερών ενώ πλημμύρισαν επιχειρήσεις και υπόγεια σπιτιών.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έδωσαν τεράστια «μάχη» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας δεκάδες μηχανήματα. Τα εντονότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην περιοχή πέριξ του κόμβου της Ιόνιας Οδού, στους Αγίους Αναργύρους, την Αμφιθέα και το Νεοχωράκι.

Στις περιοχές που πλημμύρισαν βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Άρτας, ο Προιστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και υπηρεσιακοί παράγοντες. Επί τόπου βρέθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την διευκόλυνση των οδηγών ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Μάλιστα στην Άρτα μετέβη και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ το οποίο ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Κρήτη: Προβλήματα σε πτήσεις από τους ισχυρούς νοτιάδες – Πέφτουν δέντρα σε αυτοκίνητα

Οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στην Κρήτη και έφταναν και τα 9 μποφόρ δημιούργησαν διάφορα προβλήματα κυρίως από πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων αλλά και στις πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων. Λόγω των ανέμων αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” όπως η απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ενώ βρισκόταν πάνω από την Σαντορίνη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών.

Την ίδια ώρα στην πυροσβεστική υπηρεσία του Ηρακλείου είχε σημάνει συναγερμός καθώς οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει την πτώση δέντρων. Στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Κνωσού δέντρο καταπλάκωσε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής με τους άνδρες της να απομακρύνουν το δέντρο. Και στην εθνική οδό όμως στη δεύτερη στροφή μετά το ΚΤΕΟ στο ρεύμα προς Άγιο Νικόλαο οι οδηγοί τρόμαξαν όταν είδαν στη μέση του δρόμου να έχει πέσει ένα δέντρο και ενημέρωσαν τόσο το Ράδιο Κρήτη όσο και την πυροσβεστική που έσπευσε να το απομακρύνει για να μην κινδυνεύσει κανείς.

«Πνίγηκε» η Ηπειρος, πάνω από 100 χιλιοστά βροχής

Σύμφωνα με το meteo τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Κυριακής, κατεγράφησαν στην Ηπειρο. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων πνέουν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h. Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων είχε τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Ιονίου.

Παράλληλα θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έπνεαν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 22/12, με τη μεγαλύτερη ριπή του ανέμου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, να καταγράφεται στο μετεωρολογικό σταθμό στο Μαυρολιθάρι με 116 km/h.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 23/12, ενώ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα πνέουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις όπου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά έως πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments