Αθλητισμός

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Η ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα πρόσωπο

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Η ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα πρόσωπο
Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια κάπου στη Γλασκώβη γεννήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να χαράξει την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με "χρυσά γράμματα" στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Έχει έξι χρόνια από τότε που πήρε την απόφαση να αφήσει τον πάγκο των “Κόκκινων Διαβόλων” και να βρει τον ησυχαστήριο του κάπου στη Σκωτία δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο. Ο 78χρονος – πλέον καθώς σήμερα είναι τα γενέθλιά του – πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να ριζώσει στις συνειδήσεις των φίλων του αγγλικού ποδοσφαίρου, ως ο προπονητής των επιτυχιών, ο προπονητής που κατάφερε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη δυναστεία στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η “εκλεκτή” της υπόθεσης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφέθηκε στο… ραβδάκι του και οδηγήθηκε με ασφάλεια στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου αφήνοντας πίσω της κάθε άλλον σύλλογο που μάταια προσπαθούσε να “σπάσει” την αυτοκρατορία που δημιούργησε ο Σκωτσέζος.

Ανέλαβε να εκτοξεύσει την Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Ευρώπης και τα κατάφερε

Πρώτη φορά στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκατσε το 1986. Μέσα σε αυτά τα 27 χρόνια κατόρθωσε να αλλάξει πλήρως το dna της ομάδας. Εκτός αυτού όμως άλλαξε και την ίδια τη φιλοσοφία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Φέργκιουσον δεν έμεινε «κολλημένος» στην προπονητική της δεκαετίας του ’80, αλλά εξελίχθηκε κι αυτός μαζί της. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος μεγάλωνε, οι ιδέες του ήταν πιο φρέσκες από πολλούς νεότερους προπονητές.

Οι γενιές και ο τρόπος παιχνιδιού των αντιπάλων του άλλαζαν, όμως αυτός είχε τον τρόπο να τους ξεπερνά. Την Μπλάκμπερν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την Νιουκάστλ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, την Άρσεναλ του Βενγκέρ στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, μετέπειτα την Τσέλσι του Μουρίνιο και τέλος την Μάντσεστερ Σίτι των πετροδόλαρων. Ο Φέργκιουσον κατάφερε να προσαρμοστεί σε όλες αυτές τις αλλαγές και να είναι συνήθως ο νικητής. Το μαρτυρούν, άλλωστε, και οι 13 κατακτήσεις Πρέμιερ Λιγκ.

Οι συνεργασίες του με τεράστιες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου

Στα χρόνια της θητείας του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Φέργκιουσον είχε να διαχειριστεί πολλούς και «δύσκολους» χαρακτήρες. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Από τον Ερίκ Καντονά, τον Ρόι Κιν, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Γουέιν Ρούνεϊ; Και αυτά είναι μόνο τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Σκωτσέζος ήταν τόσο ευφυής, που έκανε τους παίκτες να νιώθουν σημαντικοί και να παίζουν… για πάρτη του, δημιουργώντας μια οικογενειακή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, την ώρα που άπαντες ήξεραν πως αυτός ήταν το αφεντικό (ο Μπέκαμ κάτι ξέρει γι’ αυτό με το «ιπτάμενο» παπούτσι). Π.χ. ο Καντονά είχε τσακωθεί με όλους τους προπονητές του εκτός από τον Φέργκιουσον, ενώ ακόμη και σήμερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο τον θεωρεί δεύτερο πατέρα του. Και όλη αυτή η διαχείριση είχε θετικό αντίκτυπο στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Τα πήρε όλα και… έφυγε

Πριν τον Φέργκιουσον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αν και είχε να κατακτήσει 26 χρόνια το πρωτάθλημα Αγγλίας. Στα χρόνια του Φέργκιουσον εκτοξεύθηκε, έγινε ένας πραγματικός «μύθος» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και όχι μόνο για τα 13 πρωταθλήματα, τα 2 Τσάμπιονς Λιγκ και τα υπόλοιπα τρόπαια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δημιούργησε τη δική της δυναστεία και έγινε η πιο δημοφιλής ομάδα στον κόσμο, με τον ίδιο πολλές φορές να αντιμετωπίζεται σαν αστέρας. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη έκανε φιλάθλους, εκτοξεύοντας εμπορικά το brand name της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα έσοδα του συλλόγου. Ταυτόχρονα, διατήρησε αναλλοίωτο το συναισθηματισμό και το ρομαντισμό, που δημιουργούσε η παρουσία του στον πάγκο της ίδιας ομάδας για 27 συναπτά έτη.

Ατάκες του Φέργκιουσον που έμειναν στην ιστορία

Ο “Φέργκι” από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε πως πέραν της σκληρής δουλειάς κατέχει και μια ισχυρή προσωπικότητα. Δεν είναι λίγες οι ατάκες του Σκωτσέζου που κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία. Εκτός από την τσίχλα που είχε πάντα στο στόμα, ο Σερ Άλεξ ήταν και λίγο… αθυρόστομος

  • Μόνο οι πραγματικοί πρωταθλητές βγαίνουν έξω και δείχνουν την αξία τους μετά από μια ήττα. Και περιμένω από εμάς να το κάνουμε αυτό. (Ο Σερ Άλεξ μετά την ήττα από την Άρσεναλ για δεύτερη φορά μέσα στο 2006)
  • Είσαι ένας γαμ…νος φλώρος Ίνσι! Δεν μπορείς να αντέξεις την πίεση, έτσι δεν είναι; Είσαι ένας γαμ…νος φλώρος!(Ο Σερ Άλεξ στον Πολ Ινς σε διακοπή ημιχρόνου το 1994)
  • Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ποδόσφαιρο. Την πίστη μου μέσα! (Ο Σερ Άλεξ μετά την απίστευτη ανατροπή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 26 Μαΐου του 1999).
  • Αυτά είναι τελείως μαλακίες. Τελείως ανοησίες. (Ο Σερ Άλεξ στον Τύπο, όταν τον Νοέμβριο του 2005 ρωτήθηκε αν εκείνη η εβδομάδα ήταν η χειρότερη της καριέρας του).
  • Στη λήξη του παιχνιδιού, το Κύπελλο Πρωταθλητριών θα βρίσκεται μόλις δυο μέτρα μακριά σας και δεν θα μπορείτε ούτε καν να το αγγίξετε αν χάσουμε. Και για πολλούς από εσάς αυτό θα είναι το κοντινότερο που θα το πλησιάσετε ποτέ. Μην τολμήσετε να γυρίσετε εδώ μέσα, χωρίς να τα δώσετε όλα. (Ο Σερ Άλεξ στο ημίχρονο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999).
  • Σήμερα θα ήταν τα 90ά γενέθλια του Σερ Ματ Μπάσμπι, όμως νομίζω ότι πήρε μέρος κι αυτός στο παιχνίδι από εκεί πάνω. (Ο Σερ Άλεξ μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999).
  • Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα δεν είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να γκρεμίσω τη Λίβερπουλ από τη γαμ…ένη κορυφή. Και αυτό μπορείτε να το τυπώσετε. (Ο Σερ Άλεξ απαντά στην Guardian στα σχόλια του Άλαν Χάνσεν για το μέλλον του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Σεπτέμβριο του 2002).
  • Γαμώτο, απλά μπαλώστε τον. (Ο Σερ Άλεξ απευθυνόμενος στο ιατρικό τιμ της Μάντσεστερ, αφού πριν είχε κλωτσήσει ένα παπούτσι το οποίο είχε πετύχει τον Μπέκαμ στο φρύδι, ανοίγοντας πληγή που χρειάστηκε ράμματα).
  • Ήταν ένα αφύσικο συμβάν. Ακόμα και αν το δοκίμαζα 100 ή και ένα εκατομμύριο φορές, δεν θα μπορούσε να ξανασυμβεί. Αν μπορούσα να το ξανακάνω, θα έπαιζα ακόμα ποδόσφαιρο! (Ο Σερ Άέξ στους δημοσιογράφους για το ίδιο περιστατικό με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ).
  • Εσείς συνεχίστε. Γαμώτο, δεν θα σας μιλήσω. Είναι ένας μεγάλος παίκτης, γαμώτο. Και εσείς είστε γαμ…νοι ηλίθιοι. (Ο Σερ Άλεξ μιλώντας στον Τύπο για τον Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments