Πολιτική

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν μπροστά στη συμφωνία για τον EastMed

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν μπροστά στη συμφωνία για τον EastMed
Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει απέναντι του μόνο την Ελλάδα.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Το 2020 έφερε μαζί του και μια νέα δεκαετία. Η αλλαγή της δεκαετίας δεν είναι αρκετή για να αφήσουμε πίσω μας κάποια εθνικά θέματα που βασανίζουν τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Ελληνική διπλωματία, είναι η Τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου αναμένεται να είναι καθοριστικός και κρίσιμος για τις μετέπειτα εξελίξεις που θα μας απασχολήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία δεν την φέρνει αντιμέτωπη μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με μια σειρά άλλων χωρών. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα από την στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως με τα βήματα που έκανε, εξουδετέρωσε τα σχέδια για τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε για τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο και η οποία κατέστησε την Τουρκία «γείτονα με την Λιβύη από τη θάλασσα», ενώ είπε «πως με την στήριξη που θα παρέχουν στην νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών με όλα τα στοιχεία τους».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολούσι Ακάρ προετοιμάζει το έδαφος για τη στρατιωτική ενίσχυση της Λιβύης, μέσω μίας συνέντευξής του. «Η Τουρκία δεν τίθεται θέμα να μείνει αδιάφορη στην θυματοποίηση των Λίβυων αδελφών της», υποστήριξε. προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί». Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

Το πρώτο ορόσημο της ελληνικής διπλωματίας

Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, η Αθήνα έδειξε ότι δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Άλλωστε στη διπλωματία, όπως και στην πολιτική εν γένει, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου ήταν ιδιαίτερα γεμάτος για την ελληνική διπλωματία. Ο πρώτος μήνας του νέου έτους φαίνεται να περιλαμβάνει εξίσου πολλά ορόσημα:

Ένα από αυτά, εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ! Αναφερόμαστε στον περίφημο αγωγό East Med, για το οποίο αύριο- 2 Ιανουαρίου- «πέφτουν» – οι υπογραφές μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, το οποίο τον χαρακτηρίζει ως «έναν άξονα σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments