Διεθνή

Ιράκ: Συνεδριάζει εκτάκτως το κοινοβούλιο

Ιράκ: Συνεδριάζει εκτάκτως το κοινοβούλιο
Ιράκ: Ηκίνηση των ΗΠΑ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί σε ιρακινό έδαφος βρίσκει αντίθετους ακόμα και τους ιρακινούς αντίπαλους του Ιρανού στρατηγού, καθώς θεωρούν ότι η χώρα τους μπορεί να συρθεί σε μια ακόμη πολεμική σύγκρουση.

Ιράκ: Άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι. Οι ιρακινοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα εκμεταλλευθούν την σημερινή συνεδρίαση για να ψηφίσουν απόφαση που θα ζητεί από την ιρακινή κυβέρνηση να διαμηνύσει στην Ουάσινγκτον ότι πρέπει να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ.

Η συνεδρίαση θα έρθει δύο μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, ύστερα από χτύπημα πυραύλου που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. ¨Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων ύστερα από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους”, αναφέρει ο σιίτης βουλευτής Αμάρ αλ Σιμπλί. “Έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις να προστατεύουν τη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Παρά τις δεκαετίες έχθρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, αμερικανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές ομάδες, πολέμησαν δίπλα-δίπλα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους την περίοδο 2014-2017. Οι ΗΠΑ διατηρούν στο Ιράκ περί τις 5.000 στρατού. Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση των ΗΠΑ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί σε ιρακινό έδαφος βρίσκει αντίθετους ακόμα και τους ιρακινούς αντίπαλους του Ιρανού στρατηγού, καθώς θεωρούν ότι η χώρα τους μπορεί να συρθεί σε μια ακόμη πολεμική σύγκρουση.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί δείχνει ότι παίζει καταλυτικό ρόλο ανάμεσα στις κατακερματισμένες σιιτικές φράξιες του Ιράκ, καθώς σε μια σπάνια κίνηση ενότητας οι ηγεσίες τους ζήτησαν ομόφωνα την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Για να γίνει το αίτημα προς την αμερικανική πλευρά, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης ο νόμος που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να το πράξει. Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντού Μαχντί- καθώς έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο- ζήτησε την σύγκληση έκτακτης συνόδου της Βουλής, ώστε να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments