Διεθνή

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις εξελίξεις

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις εξελίξεις
Δολοφονία Σουλεϊμανί: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεδριάζει εκτάκτως μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και τις απειλές του Τραμπ προς το Ιράν.

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, ύστερα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν, στο πλαίσιο της διπλωματικής αστάθειας, να συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14:00, ώρα Βρυξελλών (15:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ένωση επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Συγχρόνως, συνεχίζονται οι απειλές ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη. Το πρωί, ο Αμερικανός πρόεδρος “έτριξε τα δόντια” στο Ιράν. Οι Δημοκρατικοί είναι εξοργισμένοι, καθώς δεν ήξεραν για την επίθεση που σκότωσε τον Σουλεϊμανί, και ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στις επικρίσεις τους. Επισήμανε ότι δε χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν. Από την Παρασκευή η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή έδωσε εντολή για την επιδρομή που οδήγησε στον φόνο του Σουλεϊμανί χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του Μέσο Επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν. «Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο.

Και ενώ η ένταση κλιμακώνεται η Ιαπωνία γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι έτοιμη να αναπτύξει δυνάμεις στην Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, επανέλαβε τα σχέδιά του για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στη Μέση Ανατολή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, παρά την όξυνση της έντασης μετά τον φόνο του Ιρανού υποστράτηγου σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη. «Η ένταση οξύνεται στη Μέση Ανατολή και ανησυχώ βαθιά. Περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί και καλώ τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εξαντλήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αμβλυνθεί η ένταση», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός από το Ίσε της κεντρικής Ιαπωνίας. Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει την αποστολή αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης μέσα στον Ιανουάριο, ενώ ένα ιαπωνικό αντιτορπιλικό είναι πιθανό να αναπτυχθεί στην περιοχή τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments