Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ [pics&vid]

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ [pics&vid]
Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έφτασε στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Στις 21:08 το ζεύγος Μητσοτάκη έφτασε στον Λευκό Οίκο. Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο των ΗΠΑ τους περίμενε το ζεύγος Τραμπ και στήθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της βροχόπτωσης, το ζεύγος Τραμπ και το ζεύγος Μητσοτάκη έβγαλαν φωτογραφίες με ανοιχτές ομπρέλες. Μόλις οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις, ο Τραμπ βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις για το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασης τους για τη δολοφονία του Iρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «ήταν καλό για πολλές χώρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην άποψη που έχει υπέρ της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ και αναφέρθηκε και στην παρουσία Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συνάντησης στο οβάλ γραφείο θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών όπου θα συζητηθεί το θέμα της απόκτησης των νέων μαχητικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ, για ακόμα μια φορά εξέθεσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35.

Δείτε το tweet του Λευκού Οίκου που καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Οι πρώτοι διάλογοι των δύο ηγετών

«Θα συζητήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες» ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν -μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την φορολογική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ έκανε λόγο για περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οποία, όπως είπε, πατά πάνω στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Απαντώντας ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να μην πάρει σαφή θέση, υποστήριξε πως είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα το οποίο συζητά με πολλές χώρες που εμπλέκονται στην περιοχή.

Δεν θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου

Σημειώνεται ότι με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να βρεθεί ενώπιον των Αμερικανών δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με «ενοχλητικές» ερωτήσεις που πιθανώς να τεθούν από τους Aμερικανούς δημοσιογράφους. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λόγο να επιμείνει στην πραγματοποίηση της κοινής συνέντευξης καθώς ένα «απρόοπτο» περιστατικό πιθανώς να επισκίαζε και επικοινωνιακά τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments