Πολιτική

Ταχιάος για Εγνατία Οδό: «Δεν θα απολυθεί κανείς» – Τι απαντά για την παραχώρηση και τις σήραγγες

Ταχιάος για Εγνατία Οδό: «Δεν θα απολυθεί κανείς» – Τι απαντά για την παραχώρηση και τις σήραγγες

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Με αυτή την κατηγορηματική διαβεβαίωση ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος τοποθετήθηκε στη Βουλή για το μέλλον των εργαζομένων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία περνά σε διαφορετική φάση λειτουργίας μετά την παραχώρηση του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Κατηγορηματική διαβεβαίωση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έδωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μείωσης του τιμήματος παραχώρησης. Η νέα διοίκηση, οι εκκρεμότητες στη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, οι παρεμβάσεις στις σήραγγες και οι υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου.

«Δεν έχουμε σκοπό να απολύσουμε κανέναν. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε στο Δημόσιο πρόσωπα με την εμπειρία των στελεχών που έχει σήμερα η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

Με αυτή την κατηγορηματική διαβεβαίωση ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος τοποθετήθηκε στη Βουλή για το μέλλον των εργαζομένων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία περνά σε διαφορετική φάση λειτουργίας μετά την παραχώρηση του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διατύπωσε θετική γνώμη για τον Γεώργιο Κωνσταντόπουλο και τη Μαίρη Θάνου, τους οποίους πρότεινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας για τις θέσεις του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας.

Ο Νίκος Ταχιάος αξιοποίησε τη διαδικασία για να δώσει απαντήσεις σε τρία βασικά ζητήματα: το εργασιακό μέλλον των στελεχών της εταιρείας, τις οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους της παραχώρησης και την ασφάλεια των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες συντήρησης και αναβάθμισης του δικτύου απαιτούσαν επενδύσεις που το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να καλύψει.

«Η εμπειρία ακολουθεί τα πρόσωπα, όχι τις εταιρείες»

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής τοποθέτησης βρέθηκε η τύχη του προσωπικού της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του αντικειμένου της εταιρείας δεν συνεπάγεται κυβερνητικό σχεδιασμό απολύσεων.

«Ο βασικός στόχος είναι να μην απολυθεί κανένας», ανέφερε.

Και συνέχισε:

«Δεν έχουμε σκοπό να απολύσουμε κανέναν, αντιθέτως χρειαζόμαστε στο Δημόσιο πρόσωπα με την εμπειρία των στελεχών που έχει σήμερα η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ταχιάο, οι υπηρεσίες του υπουργείου στη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να ενισχυθούν από το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας, το οποίο διαθέτει τεχνογνωσία στη διαχείριση μεγάλων έργων υποδομής και δημοσίων συμβάσεων.

«Η εμπειρία ακολουθεί τα πρόσωπα, όχι τις εταιρείες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η διαβεβαίωση του υφυπουργού αφορά την πρόθεση διατήρησης και αξιοποίησης του προσωπικού. Στην παρέμβασή του δεν παρουσιάστηκε αναλυτικό σχέδιο υπηρεσιακής μετακίνησης ή ανακατανομής των εργαζομένων.

Νέα διοίκηση στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. – Ποιοι αναλαμβάνουν

Η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής διατύπωσε θετική γνώμη για τις δύο προτεινόμενες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Για τη θέση του προέδρου προτάθηκε ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ενώ για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου η Μαίρη Θάνου.

Ο Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στη μακρόχρονη παρουσία του Γεωργίου Κωνσταντόπουλου στην εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι η εμπειρία του μπορεί να συμβάλει στη διοικητική συνέχεια.

Για τη Μαίρη Θάνου, πολιτικό μηχανικό και στέλεχος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., υπογράμμισε τη γνώση της εταιρείας και του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Κουτσούκο για την επταετή προσφορά του.

Η αλλαγή διοίκησης πραγματοποιείται καθώς η εταιρεία καλείται να συνεχίσει τις συμβάσεις και τις αρμοδιότητες που διατηρεί, χωρίς να έχει πλέον την ευθύνη λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου.

«Άλλο ο δρόμος και άλλο η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Ο υφυπουργός επέμεινε στον διαχωρισμό μεταξύ του οδικού άξονα και της δημόσιας εταιρείας που εξακολουθεί να φέρει την ονομασία του.

«Είναι άλλο ο δρόμος και άλλο η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., πλέον», τόνισε.

Όπως εξήγησε, ο αυτοκινητόδρομος αποτελεί πάγιο του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η λειτουργία και η συντήρησή του έχουν ανατεθεί στη Νέα Εγνατία Οδός Α.Ε., την εταιρεία παραχώρησης.

Αντίθετα, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. παραμένει δημόσια εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή και παρακολούθηση συμβάσεων, την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων.

Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνεται επίσης η λειτουργία της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου–Πρέβεζας.

Ο Νίκος Ταχιάος διευκρίνισε ότι η εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν για τους φορείς του Δημοσίου.

Η απάντηση στην αντιπολίτευση: «Δεν υπήρξε μείωση του τιμήματος»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το οικονομικό σκέλος της παραχώρησης.

Ο Νίκος Ταχιάος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι μειώθηκε το τίμημα που καταβλήθηκε για την Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με την κυβερνητική τοποθέτηση, το τίμημα καταβλήθηκε στο σύνολό του, με την αναπροσαρμογή που προβλεπόταν από τη σύμβαση βάσει των επιτοκίων κατά την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης.

Ο υφυπουργός υποστήριξε επίσης ότι προστέθηκαν υποχρεώσεις στον παραχωρησιούχο, ιδίως σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της ασφάλειας των σηράγγων.

Η θέση του υπουργείου είναι ότι η σχετική συμβατική πρόβλεψη δεν συνιστά μείωση του συμφωνημένου τιμήματος.

Η αντιπαράθεση αφορά τόσο την οικονομική αποτίμηση της παραχώρησης όσο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η ιδιωτική εταιρεία για τη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου.

«Και να μην ήταν μνημονιακή υποχρέωση, η Εγνατία έπρεπε να παραχωρηθεί»

Ο Νίκος Ταχιάος υπερασπίστηκε την επιλογή παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαδικασία ξεκίνησε το 2011 και εξελίχθηκε υπό διαφορετικές κυβερνήσεις.

Όπως ανέφερε, η βασική δομή της σύμβασης διατηρήθηκε στη διάρκεια αυτής της μακράς διαδικασίας.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η παραχώρηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων.

«Και να μην ήταν μνημονιακή υποχρέωση, η Εγνατία Οδός έπρεπε να παραχωρηθεί», δήλωσε.

Αιτιολογώντας τη θέση του, αναφέρθηκε στην ηλικία του αυτοκινητοδρόμου, στη διαφορετική ποιότητα των επιμέρους τμημάτων του και στις μεγάλες ανάγκες βαριάς συντήρησης.

Κατά τον Νίκο Ταχιάο, οι απαιτούμενες επενδύσεις δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Δημόσιο στον βαθμό που ήταν αναγκαίος.

Πρόκειται για την κυβερνητική επιχειρηματολογία υπέρ της παραχώρησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ως προς το κόστος, τη χρηματοδότηση και τις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου.

Εγνατία Οδός: Πού εντοπίζονται τα προβλήματα στο οδόστρωμα

Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου.

Όπως ανέφερε, ακόμη και τα νεότερα τμήματα της Εγνατίας έχουν συμπληρώσει περίπου 16 χρόνια λειτουργίας, ενώ άλλα παραδόθηκαν το 2000 ή και νωρίτερα.

Το γεγονός ότι ο άξονας κατασκευάστηκε μέσω δεκάδων διαφορετικών συμβάσεων έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ανομοιογενή κατάσταση του οδοστρώματος.

Ειδική αναφορά έγινε στο τμήμα Κλειδί–Σίνδος, όπου οι ασφαλτοστρώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ο Νίκος Ταχιάος διευκρίνισε ότι η βαριά συντήρηση αποτελεί υποχρέωση του παραχωρησιούχου και αφορά ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο, όχι μόνο τις σήραγγες.

Με αυτή την εξήγηση συνέδεσε και τη μη διάθεση πιστώσεων για ασφαλτοστρώσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι σχετικές εργασίες είχαν ενταχθεί στον σχεδιασμό της παραχώρησης.

Πολύκαστρο: Η αναβάθμιση των 43 χιλιομέτρων

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση επισημάνθηκε και η ανάγκη αναβάθμισης του τμήματος από τον Άγιο Αθανάσιο έως το Πολύκαστρο, συνολικού μήκους 43 χιλιομέτρων.

Το συγκεκριμένο τμήμα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πλέον υποβαθμισμένα του δικτύου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στη Βουλή, η αναβάθμισή του περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του παραχωρησιούχου και οι σχετικές εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

Η αναφορά έχει ιδιαίτερη σημασία για τις οδικές συνδέσεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στον κύριο άξονα της Εγνατίας.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης έργα στους κάθετους άξονες του Πολυκάστρου και των Σερρών, που εξυπηρετούν σημαντικές οδικές εισόδους της χώρας.

Σήραγγες: Γιατί εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας

Ένα ακόμη σημείο της παρέμβασης Ταχιάου αφορούσε την ασφάλεια των σηράγγων και τα μέτρα που εφαρμόζονται έως την ολοκλήρωση των απαιτούμενων πιστοποιήσεων.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου προστέθηκε η αναβάθμιση των σηράγγων στην κατηγορία ασφάλειας Ε, παράλληλα με την ήδη προβλεπόμενη πιστοποίησή τους στην κατηγορία Α.

Ο Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στο Π.Δ. 230/2007, το οποίο ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των οδικών σηράγγων.

Εξήγησε ότι η λωρίδα που ορισμένοι θεωρούν κλειστή αποτελεί στην πραγματικότητα λωρίδα έκτακτης ανάγκης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος.

Η ύπαρξη τέτοιας δυνατότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε τμήματα της Εγνατίας που διέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, όπου, λόγω του ανάγλυφου, δεν υπάρχει πάντοτε παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Κατά την κυβερνητική θέση, τα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν όσο εκκρεμούν οι σχετικές πιστοποιήσεις ασφαλείας.

Ποιος ελέγχει την παραχώρηση και τις επενδύσεις

Ο Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε και στον μηχανισμό εποπτείας της παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιείται έλεγχος τόσο στο οικονομικό όσο και στο τεχνικό σκέλος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, το χρηματοδοτικό μοντέλο παρακολουθείται από την αρμόδια διεύθυνση Δ17.

Ο τεχνικός έλεγχος υποστηρίζεται από την ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ, την υπηρεσία που παρέχει τεχνική υποστήριξη στις παραχωρήσεις, καθώς και από τον ανεξάρτητο μηχανικό που έχει προσληφθεί.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο παραχωρησιούχος έχει αναλάβει επενδύσεις μεγάλου ύψους, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό μοντέλο της σύμβασης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα διόδια της Εγνατίας Οδού παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα άλλων αυτοκινητοδρόμων που λειτουργούν με καθεστώς παραχώρησης.

Δεν παρουσιάστηκαν, ωστόσο, στην τοποθέτηση που δημοσιοποιήθηκε αναλυτικοί συγκριτικοί πίνακες χρεώσεων ανά διαδρομή.

Ταχιάος: «Η Εγνατία Οδός θα αναβαθμιστεί»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Ταχιάος επανήλθε στη σημασία του αυτοκινητοδρόμου για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η Εγνατία Οδός θα αναβαθμιστεί, γιατί είναι πολύ σημαντική για τη Βόρειο Ελλάδα και θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά των υπόλοιπων αυτοκινητοδρόμων», δήλωσε.

Η νέα διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με την εταιρεία να διατηρεί δημόσιες συμβάσεις και τεχνικές αρμοδιότητες, ενώ η λειτουργία και η συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν πλέον αντικείμενο της παραχώρησης.

Στο πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις δεσμεύσεις για τους εργαζομένους, τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για τους όρους της παραχώρησης και την ανάγκη παρακολούθησης των έργων συντήρησης και ασφάλειας.

Η διαβεβαίωση του υφυπουργού για το προσωπικό παραμένει σαφής:

«Δεν έχουμε σκοπό να απολύσουμε κανέναν».

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο