Διεθνή

Ιράν: Έκκληση από τον Κομισιόν για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ιράν: Έκκληση από τον Κομισιόν για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ιράν: Τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη διαμάχη του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα έκανε έκκληση για διάλογο.

Ιράν: Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. «Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες. Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών. «Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορμή της οποίας αποτέλεσε η ένταση στην Μέση Ανατολή.

Σε αυτή οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις σε Λιβύη, Ιράν και Ιράκ. Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν οι τέσσερις υπουργοί τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να σέβονται αυστηρά και να επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», ξεκαθαρίζοντας ότι «η συνέχιση της εξωτερικής παρέμβασης τροφοδοτεί την κρίση».

«Όσο περισσότερο τα στρατεύματα της Λιβύης βασίζονται στην εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, τόσο περισσότερο δίνουν στους εξωτερικούς παράγοντες αδικαιολόγητη επιρροή στις κυρίαρχες αποφάσεις της Λιβύης, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας και της περιφερειακής σταθερότητας», προειδοποιούν. «Συγκεκριμένα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες όπως η υπογραφή συμφωνιών που επιδεινώνουν περαιτέρω τη σύγκρουση ή τις ενέργειες που δημιουργούν πρόσχημα για εξωτερικές παρεμβάσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, καθώς και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως υπογραμμίστηκε από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με “τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους” εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο ακόμα οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτιμήσουν τις ζημιές και επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις, οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν). 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments