Ελλάδα

Χρήστος Καλογρίτσας: Η άνοδος και η πτώση του εργολάβου του Σύριζα

Χρήστος Καλογρίτσας: Η άνοδος και η πτώση του εργολάβου του Σύριζα
Πως από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα βρέθηκε στην χρεοκοπία.

Σε κατάσταση πτώχευσης τέθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η εταιρία “Τοξότης Α.Ε.” του Χρήστου Καλογρίτσα, ύστερα από απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Την 23/12/2019 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), με Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2033949, και στη μερίδα της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», τον διακριτικό τίτλο «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» και Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 121913801000, η από 18/11/2019 Αίτηση της Εταιρείας με την επωνυμία ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας), με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 103333/2019 & Ειδικό Αριθμό Κατάθεσης 866/2019, σύμφωνα με την οποία ζητείται:

  • Να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί η καθ’ ης ανώνυμη εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Να ορισθεί ημέρα παύσης των πληρωμών η 5η Ιουλίου 2019.
  • Να διορισθεί Εισηγητής Δικαστής της πτώχευσης και προσωρινός σύνδικος της πτώχευσης.
  • Να ορισθεί χρόνος συνέλευσης των πιστωτών για την εκλογή οριστικού συνδίκου και τη σύνταξη του πίνακα των πιστωτών.
  • Να διαταχθεί η σφράγιση της περιουσίας της καθής και να επιβληθεί η δικαστική δαπάνη σε βάρος της πτωχευτικής περιουσίας.

Με το χρονικό ενός προαναγγελθέντου θανάτου μοιάζει η υπόθεση του κατακσευαστικού ομίλου του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να διεκδικεί τηλεοπτική άδεια και να θεωρείται ο μεγαλοεργολάβος του Σύριζα κερδίζοντας τέσσερις από τις οχτώ εργολαβίες του Πάτρα – Πύργος.  Εδώ και αρκετούς μήνες οι εταιρείες του «Τοξότης» και «Ομάδα Κατασκευών», «φυτοζωούσαν» έχοντας απολέσει συμβάσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ ενώ και ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου από σειρά συμβάσεων τις οποίες είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια και δεν εκτελούσε. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες του έχουν μείνει για μήνες απλήρωτοι έχοντας προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οφειλές ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.

H κατάρρευση του κ. Χρίστου Καλογρίτσα είχε διαφανεί από την αδυναμία του να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές και να κρατήσει ζωντανές τις λιγοστές συμβάσεις που είχε αναλάβει. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε γίνει σήριαλ η αναζήτηση των εγγυητικών, η αδυναμία εξεύρεσης των οποίων τον κήρυξε έκπτωτο από τα έργα και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον πολύπαθο όμιλο.

Ο κ. Καλογρίτσας βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά πλειστηριασμών της κινητής και ακίνητης περιουσίας της «Τοξότης», με επισπεύδοντες διάφορους προμηθευτές, για οφειλές ποσών της τάξεως των 600.000 ευρώ. Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ, είχε κληθεί να χειριστεί τα  προβλήματα που προέκυπταν  από τις δεκάδες εργολαβίες που είχε αναλάβει από το 2015 μέχρι και πριν από λίγους μήνες ο όμιλος Καλογρίτσα και παραμένουν μέχρι και σήμερα ημιτελείς ή η κατασκευή τους έχει ήδη αναληφθεί από άλλες εταιρείες. Η επιτροπή του διαγωνισμού για ανάθεση των φετινών εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε, εξετάζοντας σχετική ένσταση της «Τοξότης», ότι «τα προβλήματα στις 10 εν εξελίξει εργολαβίες οξύνθηκαν, με αποκορύφωμα την ολοκληρωτική παύση εργασιών». Ο όμιλος του Χρήστου Καλογρίτσα βρέθηκε στο στόχαστρο όταν μέσω της Τράπεζας Αττικής είχε εξασφαλίσει εγγυητικές επιστολές για τη διεκδίκηση εργολαβιών.

Ωστόσο, ο τεράστιος δανεισμός της εταιρίας – υπερβαίνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ- ώθησε την τράπεζα να έχει αποστείλει πριν από κάποιους μήνες σχετικό εξώδικο για τη ρύθμιση των δανείων, ενώ απείλησε να τον θέσει και σε καθεστώς εποπτείας.

Ποιος είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας

Με καταγωγή από την Καρδίτσα και κουμπάρος-συντοπίτης του Χαρίλαου Φλωράκη, Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, την εποχή που ο ίδιος ήταν ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτης» (απογευματινή εφημερίδα του ΚΚΕ). Έτσι ήταν και στενός συνεργάτης με τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το 1990 έκλεισε η εφημερίδα, ένα χρόνο μετά την συγκυβέρνηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την οποία στήριξε. Λίγο αργότερα ο κ. Καλογρίτσας θα χρηματοδοτήσει μια βραχύβια περιοδική έκδοση, το «Επτάμισι», και έκτοτε αποσύρεται από το εκδοτικό προσκήνιο. Ο κ. Καλογρίτσας  αποκτά σχέσεις  με το ΠΑΣΟΚ και το 1999 συναντάται επιχειρηματικά με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και μαζί δημιουργούν την  εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO. Μέσω του γιου του γίνεται κουμπάρος με τον πρώην υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο (πάντρεψε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στον δεύτερο γάμο του) και με τον πρώην υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Με τον Πάνο Καμμένο μάλιστα, είναι εις τριπλούν κουμπάρος, αφού έχει βαφτίσει και τα δύο παιδιά που απέκτησε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του. Ως άνθρωπος που είχε στενή συνεργασία και επαφή με την Αριστερά, όταν ο Σύριζα ανέβηκε στην κυβέρνηση μπήκε δυνατά στο παιχνίδι των δημοσίων έργων. Ο Χρήστος Καλογρίτσας ( ο οποίος έχει σπουδάσει μηχανικός στην Ιταλία) έχει πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο των κατασκευών. Η εταιρεία του «Τοξότης ΑΕ». ανέλαβε κατασκευαστικά έργα και κυρίως δίκτυα στην Αττική (επεκτάσεις μετρό, δίκτυα κ.λπ.), την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, το εθνικό δίκτυο Σάμου, την αναβάθμιση του παραλιακού οδικού δικτύου του Πειραιά, δημόσια έργα στην επαρχία (σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Κόρινθο), καθώς και οικοδομικά έργα όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βέροιας, του Νοσοκομείου Θήρας και του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments