Ελλάδα

Καθημερινότητα για τις Αρχές οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις κλεμμένων και πλαστών διαβατηρίων

Καθημερινότητα για τις Αρχές οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις κλεμμένων και πλαστών διαβατηρίων
Σε καθημερινή ρουτίνα έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η αντιμετώπιση περιπτώσεων που σχετίζονται με κλεμμένα και πλαστογραφημένα διαβατήρια, με πολλές συλλήψεις να πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Εκεί άλλωστε βρίσκεται η κύρια πύλη εισόδου νόμιμων και παράνομων ταξιδιωτών, καθώς και επιτήδειων που μεταφέρουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να τα πουλήσουν.  Από το καλοκαίρι και μετά έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις αυτές, με χιλιάδες ταξιδιωτικά έγγραφα να έχουν δεσμευτεί από τις ελληνικές αρχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σύλληψης 49χρονης Ρουμάνας στο αεροδρόμιο, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η οποία βρέθηκε να μεταφέρει 401 ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια και ταυτότητες) διαφόρων χωρών στις αποσκευές της. Τα περισσότερα από τα έγγραφα αυτά είχαν κλαπεί ή είχαν δηλωθεί ως απολεσθέντα από τους κατόχους τους. Σε μία άλλη περίπτωση, είχαμε τη σύλληψη Σομαλού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος είχε στην κατοχή του 12 αμφίβολης γνησιότητας διαβατήρια.

Πύλη εισόδου στην ΕΕ η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η αστυνομία εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα για τη μετακίνηση εκατοντάδων αλλοδαπών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ένα ψιλικατζίδικο στην οδό Λιοσίων στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων πουλούσε και παράνομα διαβατήρια, έναντι ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού αντιτίμου.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη ένας υπήκοος Μπαγκλαντές, για τον οποίο υπήρχαν σε εκκρεμότητα εντάλματα σύλληψης τα τελευταία έξι χρόνια, με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της διευκόλυνσης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στο εξωτερικό. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν 28 διαβατήρια, τα οποία κατασχέθηκαν, με περίπου τα μισά από αυτά να έχουμε καταχωρηθεί ως απολεσθέντα ή κλαπέντα.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν προχωρήσει και στη σύλληψη εκατοντάδων αλλοδαπών που χρησιμοποίησαν πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα. Σε περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου συνελήφθησαν δεκάδες αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να επιβιβαστούν παράνομα σε διεθνείς πτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν συλλήψεις ατόμων που προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις για την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, στην Ιταλία κλπ. με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τον Σεπτέμβριο είχαμε τη σύλληψη 10 ατόμων, Σύρων προσφύγων, που επιχείρησαν να μεταβούν στη Ζυρίχη με πλαστά ουκρανικά διαβατήρια. Μάλιστα οι πρόσφυγες φορούσαν αθλητικές στολές και κρατούσαν μπάλες του βόλεϊ, παριστάνοντας τα μέλη αθλητικής ομάδας βόλεϊ που θα μετέβαινε στην Ελβετική πόλη προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες.

Οι συλληφθέντες ήταν ηλικίας 20-25 ετών και παρότι τα έγγραφα φαίνονταν να είναι νόμιμα, η εμφάνισή τους έκανε τους αστυνομικούς του γραφείο ελέγχου διαβατηρίων του αεροδρομίου να υποψιαστούν πως κάτι δεν πάει καλά. O πρώτος σταθμός ελέγχου χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς από την στιγμή που θα εισέλθει κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μάλλον απίθανο να ξαναπεράσει από διαβατηριακό έλεγχος σε κάποια άλλη χώρα. Στόχος έτσι των αρχών είναι ο εντοπισμός όσων μετακινούνται με πλαστά διαβατήρια και με ανεπαρκή ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς στη δεύτερη αυτή περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ψευδών στοιχείων.

Οικονομικοί εγκληματίες και διαβατήρια

Μια υπόθεση ευρέως γνωστή σχετίζεται με τον Ρώσο επιχειρηματία Ilya Surkov, ο οποίος καταδικάστηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2019 από το περιφερειακό δικαστήριο Νικουλίνσκι της Μόσχας, που κατηγορείται για υπεξαίρεση και μεταφορά κλεμμένου χρήματος αξίας πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και πιο συγκεκριμένα στην Ελβετία(στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του). Θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ακόμη και ελληνικά διαβατήρια με διαφορετικό τόπο γέννησης (Ρωσία και Καζακστάν-Σιμκέντ) για τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, το γραφείο σύνταξης μέσων ενημέρωσης έλαβε ένα επίσημο γράμμα απο το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν, το οποίο αφορά σε Ilya Surkov.Στα Αρχεία της πόλης Σιμκέντ και στα περιφερειακά αρχεία των διοικητικών περιοχών Αλ-Φαραμπί, Καρατού,Ουνμπεκσί και Αμπαϊσκόκο της Δημοκρατίας του Καζακστάν” δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την γέννηση και τον τόπο κατοικίας του συγκεκριμένου πολίτη στην περιοχή του Σιμκέντ της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Ο Ρώσους φυγάς, που ήταν ο πρόεδρος μιας κατασκευαστικής εταιρείας με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στη Ρωσία, έλαβε ελληνικό διαβατήριο μέσω της αγοράς ενός διαμερίσματος στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και διαμένει το τελευταίο διάστημα, χωρίς να έχει ανανεώσει το ελληνικό του διαβατήριό του τα τελευταία 3 χρόνια, αφότου αυτό έληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments