Διεθνή

Boeing 737: Συνάντηση αξιωματούχων από Ιράν, Ουκρανία και Καναδά για τις συνθήκες κατάρριψης

Boeing 737: Συνάντηση αξιωματούχων από Ιράν, Ουκρανία και Καναδά για τις συνθήκες κατάρριψης
Boeing 737: Αξιωματούχοι της αεροπορίας από το Ιράν, την Ουκρανία και τον Καναδά συναντήθηκαν στην Τεχεράνη προκειμένου να συζητήσουν για τις συνθήκες κατάρριψης από το Ιράν του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα.

Boeing 737: Τη συνάντηση έκανε γνωστή η ιρανική κρατική τηλεόραση χωρίς ωστόσο να αναφέρει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους σχετικά με το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή και στους 176 επιβαίνοντες. Οι περισσότεροι ήταν Ιρανοί ή είχαν διπλή υπηκοότητα. Ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Βρετανία και άλλες χώρες που θρηνούν θύματα από την κατάρριψη του αεροσκάφους έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την Πέμπτη στο Λονδίνο για να εξετάσουν την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη κατά της Τεχεράνης.

Η παραδοχή της Τεχεράνης το Σάββατο ότι κατέρριψε με πύραυλο το αεροσκάφος «από λάθος» έχει προκαλέσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα.

Οι διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, πραγματοποιούν από το Σάββατο διαδηλώσεις κατά του κατεστημένου, με κάποιες από αυτές να έχουν σημαδευτεί από τη βίαιη αστυνομική καταστολή. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν περίπου 30 διαδηλωτές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος. «Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε παράνομες συγκεντρώσεις.Έχουμε ανοχή ως προς τις νόμιμες διαδηλώσεις», δήλωσε ο Γκολαμχοσέιν Εσμαϊλ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οπτικό υλικό που προέρχεται από το Ιράν δείχνει τραυματίες να μεταφέρονται, αίμα στους δρόμους και ήχο από πυρά. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι δύσκολο να διακριβωθεί εξαιτίας των περιορισμών επί της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, δεσμεύτηκε για μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με το «ασυγχώρητο λάθος» της κατάρριψης του αεροσκάφους σε σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα. Πρόκειται για την τελευταία συγγνώμη σε μια σειρά δημόσιων παραδοχών της ευθύνης από την ιρανική ηγεσία.

Με ένα βίντεο διάρκειας επτά λεπτών οι New York Times καταγράφουν τα δεδομένα από το μοιραίο αεροσκάφος κάνοντας χρήση των βίντεο που δημοσίευσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου που το Ιράν εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ως μια πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι υπηρεσίες άμυνας του Ιράν είναι σε επιφυλακή για μια πιθανή αμερικανική επίθεση. Τέσσερις ώρες αργότερα, στο αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» η πτήση 752 των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών ετοιμάζεται για απογείωση. Στις 06:12 το αεροσκάφος απογειώνεται. Ακολουθεί την προγραμματισμένη του πορεία και κατευθύνεται βορειοδυτικά ανεβαίνοντας στα 2.500 μέτρα μέσα σε τρία λεπτά.

Αρχικά το αεροσκάφος εκπέμπει κανονικά σήμα, ωστόσο, γύρω στις 06:15 σταματά να λειτουργεί. Δεν είναι γνωστό ακόμα το γιατί αλλά το αεροσκάφος εξακολουθεί να πετάει και μέσα σε 60 δευτερόλεπτα πλήττεται από πύραυλο, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να τυλιχθεί στις φλόγες. Παρόλα αυτά, όπως καταγράφουν στο βίντεο οι Times, για λίγα λεπτά εξακολουθεί να πετάει και κάνει αναστροφή προς το αεροδρόμιο. Γύρω στις 06:19 άγνωστος κινηματογραφεί το αεροπλάνο να χάνει ύψος και τότε φαίνεται να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν αυτό καταλήξει να συντριβεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments