Διεθνή

Ιράκ: Πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης

Ιράκ: Πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης
Ιράκ: Δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιο μέλος της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης έχει τραυματιστεί.

Ιράκ: Το κλίμα παραμένει τεταμένο. Σύμφωνα με Αραβικά ΜΜΕ, πέντε πύραυλοι του χτύπησαν την αμερικανική βάση Taji, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Βαγδάτης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση ήταν βίαιη και άγρια. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει τραυματιστεί κάποιος Αμερικανός στρατιωτικός.

Σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται την τοπική αστυνομία, δεν υπάρχουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αναφορές για θύματα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή, η βάση Μπαλάντ (Balad), πάλι βόρεια της Βαγδάτης, δέχτηκε επίθεση με πυραύλους, ενώ πριν από δύο εβδομάδες βλήματα έπληξαν την πράσινη ζώνη στη Bαγδάτη, μια περιοχή της πόλης κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και στην έδρα της ιρακινής κυβέρνησης.

Το χρονικό της αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή

Σε μια σύντομη αναδρομή των γεγονότων, θα πρέπει να αναφερθεί πως οι ΗΠΑ εξόντωσαν με εντολή Τραμπ τον διοικητή της μονάδας Κουντς (Quds) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, και τον Ιρακινό σιίτη στρατιωτικό ηγέτη Αμπού Μαχντί Μουχαντίς σε επιχείρηση στις 3 Ιανουαρίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την υποστηριζόμενη από το Ιράν Κατέμπ Χεζμπολάχ για επίθεση σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ κοντά στην ιρακινή πόλη Κιρκούκ με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου, στις 27 Δεκεμβρίου. Οι ΗΠΑ απάντησαν με επίθεση στις δυνάμεις της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές της.

Αυτή η επιχείρηση, με τη σειρά της, προκάλεσε διαμαρτυρίες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη στις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και έβαλαν φωτιά στην εξωτερική της περίμετρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τότε τον Σολεϊμανί για ενορχήστρωση των διαμαρτυριών στην πρεσβεία. Μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί, κατόπιν αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments