Διεθνή

Μούρμανσκ: Αυτή είναι η πιο σκοτεινή πόλη του κόσμου

Μούρμανσκ: Αυτή είναι η πιο σκοτεινή πόλη του κόσμου
Μούρμανσκ: Υπάρχει μια πόλη που το σκοτάδι κυριαρχεί του φωτός, μια πόλη που έχει μάθει τον χειμώνα να τον ζει διαφορετικά από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Μούρμανσκ: Η πόλη αυτή για κάποιους θα μπορούσε να είναι και ξεχασμένο από τον Θεό. Για κάποιους άλλους ίσως και ο παγωμένος παράδεισος. Σίγουρα πάντως το φημισμένο Μούρμανσκ της Ρωσίας δεν περνά απαρατήρητο. Μια πόλη που αριθμεί περισσότερους από 300.000 κατοίκους δεν μπορεί να μην έχει ζωή, ακόμη και αν για μεγάλο διάστημα του έτους ζει στο σκοτάδι.

Καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν έχει Ήλιο, καθώς βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο και αποτελεί το βορειότερο τμήμα της αχανούς Ρωσίας. Το Μούρμανσκ μετρά 104 χρόνια ζωής είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας και ένα σημαντικό λιμάνι στον Αρκτικό ωκεανό. Είναι κτισμένη στις εκβολές του ποταμού Τουλόμα  12 χλμ. από τη θάλασσα Μπάρεντς, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου Κόλα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας και έχει πληθυσμό 307.257 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2010.

Το παράδοξο σε αυτή τη πόλη είναι το εξής! Οι κάτοικοί της έχουν μάθει να περνούν τον χειμώνα τους με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνηθίζεται. Δεν είναι μόνο το κρύο και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αλλά ένα άλλο μαγικό φαινόμενο. Από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου, ο ήλιος δεν ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα της πόλης, η οποία βρίσκεται στον ρωσικό αρκτικό κύκλο. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι για σαράντα ολόκληρες ημέρες δεν βλέπουν ήλιο πραγματοποιώντας την καθημερινότητά τους στο απόλυτο σκοτάδι!

Η πλούσια ιστορία του Μούρμανσκ

Το Μούρμανσκ ιδρύθηκε το 1915 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με το όνομα «Μούρμαν» δηλαδή Νορβηγοί ή βόρειοι στα ρωσικά.  Αργότερα το 1916 μετονομάστηκε σε «Ρομάνοφ στο Μούρμαν» από τη ρωσική βασιλική δυναστεία των Ρομάνοφ. Ενώ το 1917 πήρε το σημερινό του όνομα.

Το Μούρμανσκ ήταν η τελευταία πόλη που ιδρύθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία.Το 1915, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ανάγκες του πολέμου οδήγησαν στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από το Πετροζαβόντσκ σε μία τοποθεσία, χωρίς πάγο, στην ακτή Μούρμαν στη ρωσική Αρκτική, στην οποία αποστέλλονταν από τους συμμάχους στρατιωτικές προμήθειες. Ο τερματικός αυτός σταθμός έγινε γνωστός ως Μούρμαν και σύντομα αναπτύχθηκε σε λιμάνι, ναυτική βάση, και αργότερα δημιουργήθηκε ένας παρακείμενος οικισμός ο οποίος αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Το 1918-1920, κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφύλιου πολέμου, η πόλη κατελήφθη από τις δυτικές δυνάμεις, που είχαν συμμαχήσει με τη Ρωσία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από τις δυνάμεις του Λευκού Στρατού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments