Διεθνή

Πυρηνική συμφωνία: Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αμφισβητούν την συμφωνία με Ιράν

Πυρηνική συμφωνία: Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αμφισβητούν την συμφωνία με Ιράν
Πυρηνική συμφωνία: Τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη, θα εφαρμόσουν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.

Πυρηνική συμφωνία: Γαλλία, Γερμανία και η Βρετανία φαίνεται πως αμφισβητούν τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Αυξάνοντας την πίεση προς το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών έστειλαν επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική της, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία αναφέρουν ότι προσφεύγουν στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών επειδή η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Έλαβα σήμερα μια επιστολή από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εφαρμογή από το Ιράν των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (Συμφωνία για τα πυρηνικά) προς τη Μεικτή Επιτροπή για επίλυση μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, στο σημείο 36 της συμφωνίας. Ως συντονιστής αυτής της μεικτής επιτροπής, θα επιβλέπω τη διαδικασία του Μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Σκοπός του Μηχανισμού είναι η επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας», ανέφερε ο Ζοζέπ  Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Από την άποψη αυτή, σημειώνω την πρόθεση των Υπουργών Εξωτερικών να διατηρήσουν την Συμφωνία με την ειλικρινή ελπίδα να βρεθεί ένας δρόμος προς την κατεύθυνση επίλυσης του αδιεξόδου μέσω εποικοδομητικού διπλωματικού διαλόγου”, τονίζει παρακάτω ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών απαιτεί έντονες προσπάθειες με καλή πίστη από όλους. Ως Συντονιστής, περιμένω από όλους τους συμμετέχοντες της Συμφωνίας για τα πυρηνικά να προσεγγίσουν τη διαδικασία αυτή σε αυτό το πνεύμα. Η Συμφωνία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της διαρκούς και πολυμερούς διπλωματίας ύστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων. Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων επικίνδυνων κλιμακώσεων στη Μέση Ανατολή, η διατήρησή της είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ», κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία θα ενημερώσουν σήμερα την Ένωση ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι διπλωμάτες αυτοί επεσήμαναν ότι η απόφαση αυτή έχει στόχο να διασώσει τη συμφωνία μέσω του διαλόγου με το Ιράν για το τι θα κάνει, προκειμένου να αντιστρέψει τις αποφάσεις που έλαβε. Στόχος δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Τεχεράνης, υπογράμμισαν οι ίδιοι. Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να κάνει δήλωση για το θέμα σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Το Ιράν έκανε ακόμη ένα βήμα αποδέσμευσης από τη συμφωνία του 2015 ανακοινώνοντας νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι παύει να εφαρμόζει τα όρια που προβλέπονται σε αυτή για τον εμπλουτισμό ουρανίου, αν και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. “Κάποια στιγμή πρέπει να δείξουμε την αξιοπιστία μας”, υπογράμμισε ο ένας διπλωμάτης αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ιράν. “Στόχος μας δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, αλλά η επίλυση των διαφορών μας μέσω του μηχανισμού που προβλέπεται από τη συμφωνία”, εξήγησε ο δεύτερος διπλωμάτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments