Πολιτισμός

Χαρά Τόμπρα Λαγοπάτη: Απεβίωσε η διακεκριμένη πιανίστρια και μουσικολόγος

Χαρά Τόμπρα Λαγοπάτη: Απεβίωσε η διακεκριμένη πιανίστρια και μουσικολόγος
Η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη υπήρξε σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Βόρειο Νότιο Αμερική και Ασία.

Έφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη, μια διακεκριμένη προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η οικογένειά της. Πιανίστρια, μουσικός παιδαγωγός, μουσικολόγος και διδάκτωρ φιλοσοφίας, η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη υπήρξε σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Βόρειο Νότιο Αμερική, και Ασία. Ως καθηγήτρια του Ωδείου Αθηνών δίδαξε εκεί πιάνο και πιανιστική παιδαγωγία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τον σύζυγό της, βιολιστή Σπύρο Τόμπρα, σχημάτισαν το «Ντούο Τόμπρα» και πραγματοποίησαν, επί πολλές δεκαετίες, πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος. Για το «Ντούο Τόμπρα» έχουν γράψει έργα αρκετοί σημαντικοί έλληνες συνθέτες. Μαζί είχαν επίσης συμμετάσχει και στο Αττικό Τρίο, με ανάλογη πολυετή καλλιτεχνική παρουσία.

Η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε δημοσιεύσει πολλά δοκίμια καθώς και μεταφράσεις, με θεματική κυρίως από την αισθητική και την φιλοσοφία της μουσικής. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Η Αισθητική Θεωρία και η Φιλοσοφία της Μουσικής του Adorno στον 20ον αιώνα» κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2010 (Εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας). Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την δημόσια ζωή.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 14.30 στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας (Ι. Ναός Λαζάρου).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments