Ελλάδα

Εποχική γρίπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Στους 8 ο αριθμός των νεκρών

Εποχική γρίπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Στους 8 ο αριθμός των νεκρών
Εποχική γρίπη: Σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις 6 Ιανουαρίου 2020 και μέχρι σήμερα σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι βαρέως πάσχοντες από γρίπη και από 9 εκτινάχθηκαν στους 24, ενώ τα θύματα οκταπλασιάστηκαν.

Εποχική γρίπη:  Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από εποχική γρίπη στη χώρα μας, από τις 6 Ιανουαρίου 2020 με τους ασθενείς και τα θύματα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανιμσμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σημειώνεται επίσης ότι μόλις από τις από τις 5 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 24 άτομα με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι, και 8 κατέληξαν.

Τις τελευταίες δέκα μέρες παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη πορεία της γρίπης, όπου η μόνη σταθερά ήταν η εκτίμηση των ειδικών ότι θα συνεχίσει να κινείται εκτός ελέγχου για τις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες όπου αναμένεται η κορύφωση της γρίπης. Έτσι, ο απολογισμός του τελευταίου δεκαημέρου, και ουσιαστικά της δεύτερης επιδημιολογικής εβδομάδας του έτους, είναι βαρύς: σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι βαρέως πάσχοντες από γρίπη, και από 9 εκτινάχθηκαν στους 24, ενώ τα θύματα οκταπλασιάστηκαν.

Μάλιστα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ECDC είχε προειδοποιήσει πριν από τις γιορτές πως αναμένεται έντονη κυκλοφορία της γρίπης κατά τη διάρκεια των γιορτών ή και μετά, καλώντας τους αρμόδιους και τα υγειονομικά συστήματα να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Πόσο απειλητική είναι η γρίπη για τη χώρα μας

Με βάση τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Επίσης, οι ψυχρές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αυτήν την περίοδο ευνοούν  τη μετάδοση του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Εκτός από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος), καθώς και η  έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων της γρίπης, μέσα σε 2 ημέρες, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Αναμενόμενο το κύμα γρίπης στη χώρα μας

Για τους ειδικούς αυτό το απότομο ύψος στο μέχρι πρότινος ήπιο κύμα της γρίπης ήταν αναμενόμενο, λόγω της αύξησης των επισκέψεων των πολιτών σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, από 1% στο 3%. Με βάση αυτή την αύξηση στην κυκλοφορία των ιών της γρίπης, ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει και άλλο τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού  (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή).

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ιός της γρίπης που κυκλοφορεί στη χώρα μας και πλήττει τον πληθυσμό. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Ωστόσο, κυκλοφορούν παράλληλα και τα δύο στελέχη του τύπου Α, Η3Ν2 και Η1Ν1. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτη την πορεία της νόσου και την επίπτωσή της στον πληθυσμό: η γρίπη τύπου Α(Η1Ν1) «χτυπά» περισσότερο παιδιά, νέους και άτομα ηλικίας κάτω των 55 χρόνων και η επίσης «δραστήρια» γρίπη Α(Η3Ν2) προσβάλλει κυρίως πιο ηλικιωμένα άτομα. Η ταυτόχρονη κυκλοφορία τους καθιστά ομάδες -στόχους το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με τους χρονίως πάσχοντες, τους παχύσαρκους, τις έγκυες και τις λεχώνες, τους ανοσοκατεσταλμένους να απειλούνται ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments