Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγής και μείωση ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγής και μείωση ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2021
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του " ALPHA" και τον Αντώνη Σρόιτερ, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του ” ALPHA” και τον Αντώνη Σρόιτερ, μιλώντας μεταξύ άλλων και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε, στάθηκε ιδιαίτερα  στις φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα δύο μέτρα τόνωσης του εισοδήματος των μισθωτών της μεσαίας τάξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αντί για την περαιτέρω μείωση του φόρου των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει φέτος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία χαρακτήρισε «εν πολλοίς άδικο φόρο, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί», καθώς, όπως είπε, «επιβαρύνει υπερβολικά τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και ένα μεγάλο βήμα παραπέρα, μιλώντας για πλήρη κατάργηση της εισφοράς το 2021, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας: «Πιστεύω ότι μπορούμε και εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει τόσο καλά όσο πιστεύουμε ότι θα πάει».

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο-ανάσα είναι πιθανό να έχει ακόμα και αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύψει και τα περυσινά εισοδήματα.

Το δεύτερο μέτρο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, και το οποίο είναι ταυτοχρόνως ευεργετικό για τους μισθωτούς αλλά και για τις επιχειρήσεις, είναι η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωσή τους κατά 0,9% από τον προσεχή Ιούλιο και το συνολικό ψαλίδισμά τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε μια τετραετία (από 41% το 2020 σε 36% το 2023), με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 565 εκατομμύρια ευρώ την πρώτη διετία.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συντμηθεί και η κυβέρνηση θα προτιμήσει τη γρηγορότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αντί για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τα φετινά κέρδη τους (με δημοσιονομικό κόστος 540 εκατομμύρια ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2021). Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί τους εργαζόμενους και όλες τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος τους, ενώ η μείωση του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων ωφελεί μόνο τις (λιγοστές) κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη φορολόγηση στη μισθωτή εργασία. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίσουμε εάν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και, αν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν το δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα πιο επιθετικά τη φορολόγηση στην εργασία, ενδεχομένως να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Tέλος, οι σχεδιασμοί αυτοί εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας, ενώ ό,τι έχει να κάνει με το 2021 προϋποθέτει τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα δηλώνοντας ο πρωθυπουργός:  “Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε”, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3% και ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments