Πολιτική

Θηλυκά μυαλά με βαριά βιογραφικά στα υπουργικά γραφεία της κυβέρνησης

Θηλυκά μυαλά με βαριά βιογραφικά στα υπουργικά γραφεία της κυβέρνησης
Εκτός από τις έμπειρες, επιτυχημένες και προβεβλημένες Ελληνίδες πολιτικούς, υπάρχει και μια γενιά ικανών στελεχών, γένους θηλυκού, της δημόσιας διοίκησης, που η δουλειά τους μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο είναι σημαντική. Είναι οι "τεχνοκράτισσες" των υπουργείων.

Πρώτη γυναίκα βουλευτής η Ελένη Σκούρα, πρώτη πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου,πρώτη υπουργός η Λίνα Τσαλδάρη, πρώτη Πρόεδρος Βουλής η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Οι γυναίκες κατακτούν τα άλλοτε πανίσχυρα ανδρικά «κάστρα», καταφέρνοντας να φτάσουν σήμερα μέχρι την κορυφή του πολιτικού «Έβερεστ».

Εκτός όμως από τις έμπειρες, επιτυχημένες και προβεβλημένες Ελληνίδες πολιτικούς, υπάρχει και μια γενιά ικανών στελεχών, γένους θηλυκού, της δημόσιας διοίκησης, που η δουλειά τους μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο είναι σημαντική η συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία ενός υπουργείου. Είναι οι φύλακες άγγελοι των υπουργών, τεχνοκράτισσες με μακροσκελή βιογραφικά, που καλούνται καθημερινά να σηκώσουν ένα σημαντικό φορτίο δουλειάς, η κάθε μία από το πόστο που υπηρετεί.  Άλλωστε η Δημόσια Διοίκηση θέλει τα πιο κοφτερά μυαλά αλλά και δυναμικές προσωπικότητες που μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Ας γνωρίσουμε κάποιες από τις τεχνοκράτισσες που βρίσκονται στα υπουργικά γραφεία της κυβέρνησης.

Δήμητρα Ψαχούλια

Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών, καθώς και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιά, η Δήμητρα Ψαχούλια ανήκει στο στενό κύκλο συμβούλων του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Έχει εργαστεί ως επικοινωνιολόγος, με ειδίκευση στο public speaking και το media training: Πώς να βγαίνει άρτιο και ολοκληρωμένο το μήνυμα ενός πολιτικού ή ενός CEO προς το κοινό, πώς να έχουν ένα ικανό αφήγημα. Έχει μακρά εμπειρία στο στήσιμο προφίλ πολιτικών και στη δημόσια παρουσία τους, καθώς και και στα media trainings.

Στο παρελθόν η Δήμητρα Ψαχούλια εργάστηκε δίπλα στους υπουργούς Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και Κώστα Σκρέκα, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε media και σε εταιρίες επικοινωνίας.

Κανέλλα Εξαρχάκου

Λένε ότι δύο γυναίκες είναι δύσκολο να συνεργαστούν. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της πτυχιούχου της Νομικής Σχολής του Εθνκού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κανέλλας Εξαρχάκου, με την υφυπουργό Παιδείας αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σοφία Ζαχαράκη. Η Κανέλλα Εξαρχάκου υπηρετεί στο γραφείο της υφυπουργού έχοντας ακόμη στο γραφείο της μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στον Τομέα Διεθνών Σπουδών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο) του τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ. Γνωρίζει άριστα γαλλικά (Ειδίκευση Ευρωπαϊκές Κοινότητες-Κοινή Αγορά), άριστα αγγλικά και πολύ καλά ιταλικά.

Ως υπότροφος της Γαλλικής Πρεσβείας, η Κανέλλα Εξαρχάκου είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Ειδικότητας «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκηση Δημοσίου» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d”Administration, Παρίσι ENA). Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια 200 ωρών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και εργάζεται 21 έτη στο δημόσιο τομέα στο χώρο της εκπαίδευσης σε διοικητικές θέσεις διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και σε θέσεις ευθύνης διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.

Επίσης η Κανέλλα Εξαρχάκου εργάστηκε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας με την ομάδα του ΟΟΣΑ (OECD) για την προετοιμασία και την παράδοση της μελέτης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα τελευταία 8 χρόνια κατέχει θέση ευθύνης σε Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Παιδείας με αρμοδιότητα Διοίκηση -Ανθρώπινο Δυναμικό- Συμβάσεις Δημοσίου. Όποτε βρίσκει ελεύθερο χρόνο, γεμίζει τη βαλίτσα της και φεύγει μακριά, καθώς της αρέσουν πολύ τα ταξίδια.

Αντιγόνη Γιαννακάκη

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εκτεταμένη δικαστηριακή εμπειρία στην εκπροσώπηση φυσικών και νομικών προσώπων ενώπιον των πολιτικών και διοικητικών Δικαστηρίων, η Αντιγόνη Γιαννακάκη είναι σήμερα νομική σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση Κυριάκου Πιερρακάκη. Μέχρι πρότινος ήταν έμμισθη δικηγόρος στην Δικηγορική Εταιρεία «Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες», η οποία είναι ανεξάρτητο μέλος του νομικού και φορολογικού δικτύου της «KPMG». Η κύρια ενασχόληση της στην εταιρεία ήταν η συμμετοχή της σε έργα συμμόρφωσης εταιρειών με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο χειρισμός υποθέσεων τραπεζικού, εμπορικού, εταιρικού, εμπράγματου και γενικότερα αστικού δικαίου, ιδιαίτερα με ζητήματα που σχετίζονται με τις εμπορικές συναλλαγές, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών.

Πριν από την «KPMG», η Αντιγόνη ΓΙαννακάκη υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών ως νομική σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, με αρμοδιότητες που αφορούσαν τον συντονισμό των υπηρεσιών, την επίλυση νομικών ζητημάτων, τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της διοίκησης και πλήθος θεμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων και φορολογικού απορρήτου. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Οικονομικών, η Αντιγόνη Γιαννακάκη υπήρξε μέλος σε πλήθος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Επίσης, για πολλά χρόνια ήταν εξωτερικός συνεργάτης της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Στην προσωπική της ζωή είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Βάλια Διώτη

Αν καλέσει κανείς στο τηλέφωνο και ζητήσει να μιλήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη θα ακούσει στην αρχή την γλυκύτατη φωνή της υπεύθυνης Δημοσιίων Σχέσεων του υπουργού την κα Βάλια Διώτη. Η όμορφη ξανθιά κοπέλα που αποφοίτησε από το Πάντειο και συνέχισε τις σπουδές της σε ένα από τα πιο διάσημα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Γαλλίας, στο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, είναι από τις 3 Οκτωβρίου ο «άγγελος» του Μιχάλη Χρυσοχοίδη που φροντίζει για την δημόσια εικόνα του αλλά και για τις επαφές του σε ό,τι κυρίως έχει να κάνει με τον Τύπο αλλά όχι μόνο.

Η κα Βάλια Διώτη είναι το ένα από τα δυο παιδιά του πρώην ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελικού λειτουργού, Ιωάννη Διώτη. Όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 3ης Οκτωβρίου » Με την 6481/3/324α/23.9.2019 απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45, 46, 47 και 48 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (ΦΕΚ 133/Α΄/7.8.2019), καθώς και του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 2303/1995 «Πληρωμή αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζικού συστήματος και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 80/Α΄/5.5.1995), διορίζεται, από 16.9.2019, η ΔΙΩΤΗ Αμαλία – Ευαγγελία του Ιωάννη (ΑΔΤ: ΑΕ 119539), σε θέση Μετακλητής Υπαλλήλου κατηγορίας ΠΕ και Μ.Κ. 15ο, στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη. Ο ως άνω διορισμός λήγει αυτοδικαίως με την, κατά οποιοδήποτε τρόπο, λήξη της θητείας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη».

Η Βάλια Διώτη μετά τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έφυγε για τη Γαλλία όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne από το οποίο αποφοίτησε το 2011. Με τα οκτακόσια χρόνια αριστείας, το πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, απόγονος της νομικής και οικονομικής σχολής της Σορβόννης, είναι ένα από τα τα πιο διάσημα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Γαλλία.

Για όσους γνωρίζουν η επιλογή της στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν ήταν έκπληξη και αυτό γιατί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει τον πατέρα της Βάλιας κ. Ιωάννη Διώτη πάνω από 20 χρόνια. Φυσικά αυτό δεν ήταν κριτήριο για την επιλογή της αφού τόσο οι σπουδές της όσο και τα προσόντα της εξυπηρετούν στο ακέραιο τις απαιτήσεις μιας θέσης δίπλα σε έναν υπουργό που κατέχει μια από τις πλέον νευραλγικές καρέκλες της κυβέρνησης.

Η Βάλια Διώτη είναι ένα κορίτσι που λατρεύει τα ταξίδια με φίλους το διάβασμα και τη μουσική. Πριν το διορισμό της βρισκόταν στο Λονδίνο για διακοπές. Ενώ μόλις δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το διορισμό της καθημερινά και από πολύ νωρίς βρίσκεται στο υπουργείο. Ενώ πριν από λίγους μήνες “έτρεξε” στο προφίλ της στο facebook την καμπάνια της ΕΛ.ΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, έχοντας αναρτήσει την ειδική αφίσα που είχε εκδώσει το υπουργείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments