Ελλάδα

Αποκλειστικό: Η Louis Vouitton κατηγορείται ότι έβγαλε εκτός Ελλάδας τεράστιο ποσό επί capital controls

Αποκλειστικό: Η Louis Vouitton κατηγορείται ότι έβγαλε εκτός Ελλάδας τεράστιο ποσό επί capital controls
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μαζί με τον γαλλικό οίκο στην Ελλάδα κατηγορούνται 14 ακόμη μεγάλες εταιρίες.

Στην υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται την περασμένη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενώπιον του Ζ Πλημμελειοδικείου Αθηνών παρουσιάστηκαν 15 εκπρόσωποι εταιριών που κατηγορούνται ότι ενώ υπήρχαν περιορισμοί, εκείνοι φρόντιζαν να βγάζουν τις εισπράξεις εκτός Ελλάδας ενώ για παράβαση των capital control κατηγορείται και η εταιρία που παρείχε τα εν λόγω POS, οι εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν με τη σειρά τους ότι είναι απολύτως νόμιμοι.

Στο μακρύ κατηγορητήριο συγκαταλέγονται ονόματα εμπόρων και εταιριών, όπως για παράδειγμα της αντιπροσωπείας του γαλλικού οίκου Louis Vuitton στην Ελλάδα, που προμηθεύονταν στα μαγαζιά τους τα POS ώστε ο πελάτης χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα, το αντίτιμο πιστωνόταν αυτόματα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, δημιουργώντας στις ελεγκτικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος υπόνοιες για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους υπεύθυνους της Louis Vuitton στην Ελλάδα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, φέρεται να προέβησαν από τις 18/7/2015 έως τις 31/8/2015 σε συναλλαγές μεταφοράς κεφαλαίων 440.074 ευρώ ενώ κατά την προγενέστερη περίοδο από 1/1/2015 έως 28/6/2015 δεν υπήρξαν τέτοιου είδους συναλλαγές.

Οι δικαστικές Αρχές καλούνται να εξετάσουν εάν το χρονικό διάστημα που η Louis Vuitton έστελνε τις εισπράξεις των καταστημάτων της σε τράπεζα του εξωτερικού, κόβονταν κανονικά ή όχι και τα αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά.

Μια ακόμη γνωστή  εταιρία με αντικείμενο το διαδικτυακό στοίχημα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, προέβη την ίδια χρονική περίοδο σε συναλλαγές μεταφοράς κεφαλαίων ύψους 2,1 εκατ. Ευρώ με κάρτες πληρωμής ελληνικών τραπεζών σε POS αλλοδαπών ιδρυμάτων εκκαθάρισης πληρωμών.

Το ίδιο συνέβη και με μια γνωστή εταιρία ρουχισμού η οποία προέβη κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο σε συναλλαγές μεταφοράς κεφαλαίων 218.146 ευρώ, ενώ κατά την προγενέστερη περίοδο από 1/1/2015 έως 28/6/2015 δεν παρατηρήθηκαν τέτοιου είδους συναλλαγές.

Μια ακόμη γνωστή εταιρία με αντικείμενο το ρούχο, πιο συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό της κατάστημα πώλησης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο προέβη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε συναλλαγές μεταφοράς κεφαλαίων 176.290 ευρώ, κάτι που δεν είχε πράξει σε προγενέστερο διάστημα.

Στην υπόθεση υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία κατηγορουμένων που αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ανάγκη να πληρώσουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές τους κάρτες, κρίνοντας ότι δεν διαπράττουν κάποια παρανομία. Συνολικά κατηγορούνται 15 μεγάλες και επώνυμες εταιρίες. Πρέπει να επισημανθεί ότι την εποχή που επιβλήθηκαν τα capital controls, η προμηθεύτρια εταιρία των POS τα διαφήμιζε παντού με σχετικές καταχωρήσεις στον Τύπο και στο διαδίκτυο, έτσι όσοι τα προμηθεύονταν θεωρούσαν πως πρόκειται για νόμιμη υπηρεσία και μάλιστα, όπως διαφημιζόταν, υπηρεσία κοινοποιημένη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η δίκη που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη ανεβλήθη έπειτα από αίτημα του πρώτου κατηγορουμένου, δηλαδή του εκπροσώπου της Louis Vuitton στην Ελλάδα και ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής με ημερομηνία 18/7/2020.

Η νομική άποψη

Σχετικά με την υπόθεση μίλησαν, οι Νίκος και Τέλλος Αγαπηνός εκπρόσωποι του δικηγορικού γραφείου, Αγαπηνός και Συνεργάτες, οι οποίοι εκπροσωπούν μια σημαντική σοκολατοβιομηχανία, για την οποία, όπως δηλώνουν, δεν προέκυψε καμία απολύτως περίπτωση αδιαφανούς συναλλαγής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Αγαπηνός: “ Η κατάργηση της ΠΝΠ των capital control , η οποία αναγγέλθηκε προσωπικά από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη θα έπρεπε να είχε θέσει αυτές τις υποθέσεις στο αρχείο καθότι με το νέο ποινικό κώδικα δεν τιμωρούνται πράξεις που απαγορεύονται από προσωρινής ισχύος νόμους, αν αυτοί παύσουν να ισχύουν.

Επιχειρήθηκε ατυχώς ένας νομικός “ακροβατισμός” με την διατήρηση όμως σε ισχύ μίας εκ των παραγράφων της ΠΝΠ καταστρατηγώντας με αυτό τον τρόπο τον νέο ΠΚ και το αρθρο 15 του Συμφώνου για τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου, το οποίο επιτάσσει (ως και ο νέος ΠΚ) την χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ηπιότερου Νόμου. Συνεπώς θεωρούμε ότι θα πρέπει στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι να αθωωθούν”.

Ο γνωστός ποινικολόγος Νίκος Αγαπηνός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments