Διεθνή

Ερντογάν Μέρκελ συνάντηση: Ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

Ερντογάν Μέρκελ συνάντηση: Ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη
Ερντογάν Μέρκελ συνάντηση: Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Ερντογάν Μέρκελ συνάντηση: Η Λιβύη και η Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε σήμερα την Τουρκία. «Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να μετατραπεί σε σταθερή» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, λέγοντας ότι «δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση».

Συγχρόνως σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους Λίβυους «αδελφούς» της μόνους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι είναι «ανθρωπιστική ευθύνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει περισσότερη και πιο γρήγορη βοήθεια στους Σύρους, ενώ επανέλαβε τη βούλησή του για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γερμανία στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τον τουρισμό.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου ο Ερντογάν προειδοποίησε για επέκταση του «λιβυκού χάους» στην Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία.

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Άγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα. «Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», πιστεύει ο Άντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments