Οικονομία

Πλαστά χαρτονομίσματα: Πάνω από 308.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν το 2019

Πλαστά χαρτονομίσματα: Πάνω από 308.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν το 2019
Πλαστά χαρτονομίσματα: Περίπου 308.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πλαστά χαρτονομίσματα: Περίπου 308.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Αυτό σύμφωνα με την ΕΚΤ σημαίνει πως σημειώθηκε αύξηση κατά 22,7% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2019 και κατά 17,6% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η Τράπεζα τονίζει ότι τα χαρτονομίσματα ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο και ασφαλές μέσο πληρωμών.

Η πιθανότητα να λάβει κάποιος πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την πρώτη εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Σήμερα, βρίσκονται σε κυκλοφορία περίπου 24 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ συνολικής αξίας σχεδόν 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 εξακολούθησαν να καταγράφουν τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, στα οποία αντιστοιχούν πάνω από το 70% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων. Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (96,4%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός ζώνης ευρώ (3,0%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (0,6%). Η ΕΚΤ αναφέρει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων χαμηλής ποιότητας που αποσύρονται από την κυκλοφορία. Αυτά εντοπίζονται εύκολα καθώς οι απομιμήσεις των χαρακτηριστικών ασφαλείας είναι πολύ κακής ποιότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments