Οικονομία

Ελληνικά ομόλογα: Υποχωρεί ο επενδυτικός κίνδυνος για τη χώρα

Ελληνικά ομόλογα: Υποχωρεί ο επενδυτικός κίνδυνος για τη χώρα
Ελληνικά ομόλογα: Τα νέα δεδομένα μεταβάλλουν άρδην τις τιμές των βασικών παραμέτρων αξιολόγησης του κινδύνου χώρας (sovereign risk) και της ανάλυσης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Ελληνικά ομόλογα: Σταθεροποιητικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων, εμφανίζοντας αντιστάσεις στις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε νωρίς το απόγευμα στο 1,14% άπω 1,15% χθες, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε για ακόμη μία φορά το 1,12%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,35%.

Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα μεταβάλλουν άρδην τις τιμές των βασικών παραμέτρων αξιολόγησης του κινδύνου χώρας (sovereign risk) και της ανάλυσης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλάζοντας σημαντικά τους όρους της συζήτησης γύρω από τους ενδεδειγμένους στόχους για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφτηκε στο 10ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,16% από 1,18% χθες έναντι -0,40% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,56%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.1029 δολάρια από 1,1008 δολάροα που άνοιξε η αγορά.

Πιέσεις δέχθηκε το δολάριο μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2019 με ρυθμό 2,3% (από 2,5% το 2018, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος που καταγράφηκε στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,254%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,323%, στη διάρκεια των 3 μηνών στο -0,388% και στο μήνα στο -0,471%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1029 δολάρια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments