Οικονομία

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Ένας κόσμος γεύσης και φροντίδας

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Ένας κόσμος γεύσης και φροντίδας
Μπισκότα Παπαδοπούλου: Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, η οικογένεια Παπαδοπούλου έμαθε στην Ελλάδα τι θα πει μπισκότο.

Το μπισκότο “βαφτίστηκε” την εποχή του μεσαίωνα στην Αγγλία και η ονομασία του προέρχεται από την λατινική φράση “panis biscotus”. Οι μικρές μπουκίτσες ζύμης, είτε αλμυρές είτε γλυκές, έχουν μπει για τα καλά στην διατροφή μας. Στην Ελλάδα μπισκότο σημαίνει “Παπαδοπούλου”, αφού η ιστορική οικογένεια έφερε αυτές τις μικρές λιχουδιές που προκαλούν έκρηξη απόλαυσης στον ουρανίσκο, από τότε που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας στο λογαριασμό της στο facebook, το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου  κατασκευάστηκε το 1916, στην κουζίνα του σπιτιού της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Με την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, η οικογένεια του Γιάννη Παπαδόπουλου φεύγει με το πλοίο από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Μασσαλία. Στην στάση για ανεφοδιασμό που κάνει το καράβι στον Πειραιά, ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, με την μητέρα του Μαρία και τα αδέρφια του Νίκο και Θεόφιλο κάθονται σε ένα μικρό καφενείο για να ξεδιψάσουν με μια πορτοκαλάδα, τα παιδιά και να πιει ένα καφέ η μητέρα.

Η Μαρία Παπαδοπούλου η οποία είχε συνηθίσει να πίνει τον καφέ της τρώγοντας και μερικά μπισκοτάκια που έφτιαχνε η ίδια, διαπιστώνει ότι γενικά στην Ελλάδα τα μπισκότα δεν ήταν και τόσο γνωστά. Αφού μονάχα όσοι είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό είχαν γνωρίσει τη γεύση τους. Και έτσι τους ήρθε η ιδέα να να διαδώσουν την αγάπη τους και την τέχνη του μπισκότου. Αυτή η τέχνη άλλωστε ήταν που τους έδινε χρήματα στην Κωνσταντινούπολη αφού ο Γιάννης Παπαδόπουλος ως ξυλουργός δεν έβγαζε αρκετά για να συντηρήσει την πολύτεκνη οικογένειά του.

Έτσι η σύζυγός του Μαρία ετοίμαζε κάθε ημέρα μπισκότα τα έβαζε σε πανέρια και τα μικρά της οικογένειας έτρεχαν στις γειτονιές για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Η επιτυχία τους ήταν μεγάλη που μέχρι και μαι ξύλινη σφραγίδα έφτιαξε ο Ευάγγελος για να μαρκάρει τη ζύμη. Η Μαρία Παπαδοπούλου τα ονομάζει «πτι-μπερ». Η γαλλική ονομασία (πτι μπερ = μικρά μπισκότα βουτύρου) είναι αποτέλεσμα της φήμης της γαλλικής ζαχαροπλαστική που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και τη Κωνσταντινούπολη τότε.

Η οικογένεια αποφασίζει στον Πειραιά να μην συνεχίζει το ταξίδι της και αναζητά στέγη την οποία βρίσκει στον Λυκαβηττό σε προσφυγική πολυκατοικία που παρέχει το κράτος. Με κάποιες οικονομίες που έχουν αγοράζουν έναν μικρό φούρνο και η παραγωγή ξεκινά. Η μητέρα ψήνει και τα παιδιά πουλούν. Τα πτι-μπερ γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ. Από το 1930 μέχρι το 1935 κυκλοφορούν τα Μιράντα, τα γεμιστά και τα cream crackers.

Το 1938 αποτελεί σταθμό για την οικογένεια Παπαδοπούλου αφού αποκτά στην οδό Θεσσαλονίκης στην Αθήνα το πρώτο της εργοστάσιο. Τη δεκαετία του 1940 η εταιρεία όπως και η χώρα μπαίνει στη δίνη του πολέμου. Τα μπισκότα καταναλώνονται ακόμη και από τους Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται στο μέτωπο. Μετά το τέλος του πολέμου η παραγωγή συνεχίζεται και φθάνουμε στο 1952 όπου η εταιρεία ανοίγει το πρώτο μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο στην Πέτρου Ράλλη, όπου δεσπόζει ακόμη και σήμερα. Τη δεκαετία του 1960 τα μπισκότα Παπαδοπούλου αποκτούν ηγετική θέση στον κλάδο της μπισκοτοποιίας.

Το 1972 πραγματοποιείται ο σχεδιασμός του γνωστού “Π”. Το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Το 1974 ανοίγει δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη ενώ το 1978 έρχονται τα θρυλικά caprice. Τα πουράκια σοκολάτας που θα αποτελέσουν τη ναυαρχίδα των εξαγωγών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης δημιουργείται το τρίτο εργοστάσιο στο Βόλο, ενώ το 1989 η εταιρεία μπαίνει δυναμικά και στα αρτοσκευάσματα με την παραγωγή των παξιμαδιών Krispies. Το 1990 αρχίζει να λειτουργεί το καινούργιο εργοστάσιο στα Οινόφυτα όπου στεγάζεται η παραγωγή των πρώτων φρυγανιών Παπαδοπούλου.

Το 1992 πέθανε ο ”πατέρας” της επιχείρησης, Ευάγγελος Παπαδόπουλος. Ένα χρόνο νωρίτερα ο γαλλικός κολοσσός γαλακτοκομικών «Danone», είχε εξασφαλίσει με 10% τη συμμετοχή του στην ελληνική επιχείρηση. Ωστόσο, γρήγορα αποδείχτηκε ότι τα επιχειρηματικά οράματα του Ευάγγελου Παπαδόπουλου δεν συνέπιπταν με την στρατηγική της γαλλικής εταιρείας. Το 2000 χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση της κατηγορίας των αρτοσκευασμάτων με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, αλλά τα “θέλω” των Γάλλων δεν συνέπιπταν με το όραμα της οικογένειας Παπαδοπούλου.

Έτσι την λύση ανέλαβε να δώσει η πρωτότοκος κόρη του Ευάγγελου, Ιωάννα, που αν και σπούδασε χημικός, μπερδευόταν από πολύ μικρή ηλικία στα πόδια και στην επιχείρηση του πατέρα της. Το 2008 προς μεγάλη έκπληξη του επιχειρηματικού κόσμου κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 100% των μετοχών της επιχείρησης. Η εταιρεία σήμερα παράγει ετησίως από τα εργοστάσιά της περίπου 23.650 τόνους μπισκότων και 6.500 τόνους αρτοσκευασμάτων και απασχολεί 1200 υπαλλήλους, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε 40 χώρες.

Γνωρίζετε ότι…

  • Η παράδοση θέλει την πρώτη μορφή μπισκότου να εμφανίζεται πριν 10.000 χρόνια στην Κίνα: επρόκειτο για ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα
  • Η βασική πρώτη ύλη των μπισκότων είναι τα δημητριακά σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 70% και φτάνει έως και το 92% σε ορισμένα προϊόντα
  • Η εταιρία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ είναι 100% Ελληνική.
  • Τα αγαπημένα μπισκότα DIGESTIVE με 35% λιγότερα λιπαρά.
  • Ένα μπισκότο ΜΙΡΑΝΤΑ περιέχει μόνο 23 θερμίδες αλλά πολλές γλυκές αναμνήσεις!
  • Τα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με αλεύρι ολικής άλεσης και μαύρη σοκολάτα προσφέρουν εκτός από απόλαυση και πολύτιμες φυτικές ίνες!
  • Ένα μπισκότο ΠΤΙ-ΜΠΕΡ περιέχει μόνο 32 θερμίδες αλλά και υπέροχη γεύση!
  • Ένα mini DIGESTIVE Χωρίς Ζάχαρη περιέχει μόνο 17 θερμίδες!
  • Τα ΠΟΛΥΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ μπισκότα με κακάο Χωρίς Ζάχαρη περιέχουν 7,5g πολύτιμες φυτικές ίνες!
  • Τα DIGESTIVE bars δεν προσφέρουν μόνο απόλαυση αλλά και πολύτιμες φυτικές ίνες!
  • Τα μπισκότα περιέχουν θρεπτικούς υδατάνθρακες, πολύτιμες πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά!
  • Τα προϊόντα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ δεν περιέχουν επιβλαβή trans λιπαρά!
  • 1,000 μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ καταναλώνονται κάθε λεπτό στην Ελλάδα!!
  • Τα προϊόντα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ παρασκευάζονται σε 4 εργοστάσια που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα!
  • Τα ΓΕΜΙΣΤΑ ΠAΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ είναι τα δικά μας γεμιστά από το 1935!
  • Τα Cream Crackers ΠAΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ δημιουργήθηκαν το 1935 και από τότε μας συντροφεύουν πάντα και παντού!
  • Τα Μιράντα ΠAΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1930 και από τότε τα απολαμβάνουμε!
  • Τα πρώτα ΠΤΙ- ΜΠΕΡ παρασκευάστηκαν στην Ελλάδα το 1922 και από τότε είναι το αγαπημένων μπισκότο των Ελλήνων!
  • Κάθε μπισκότο Cream Crackers ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, πάντα με την ίδια παραδοσιακή συνταγή, φτιάχνεται με 1296 φύλλα ζύμης!
  • Στην Ελλάδα καταναλώνονται 539,00 Γεμιστά μπισκότα καθημερινά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments