Οικονομία

Καραμολέγκος: Ψωμί με Κ Κεφαλαίο

Καραμολέγκος: Ψωμί με Κ Κεφαλαίο
Η ιστορία της οικογένειας Καραμολέγκου στο ψωμί μετρά εδώ και 70 χρόνια, όταν ξεκίνησε από τη Σαντορίνη για να φτάσει σε κάθε ελληνική γειτονιά.

Αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι, αυτά είναι οι κύριες πρώτες ύλες του ψωμιού, πριν αρχίσει το ζύμωμα. Και στη συνέχεια το ψήσιμο, όπου τα λεπτά περνούν και ένα μικρό θαύμα συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Το σχήμα της ζύμης αλλάζει και το μικρό ζυμαράκι έχει γίνει αφράτο και φουσκωτό. Υπάρχει όμως και ένα άλλο συστατικό, αγάπη, που χρησιμοποιεί ο Καραμολέγκος γράφοντας τη δική του ιστορία στο ψωμί.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950 στη Σαντορίνη, όταν ο Ηλίας Καραμολέγκος προσφέρει εκλεκτό ψωμί σε ντόπιους και τουρίστες του νησιού. Ο συνδυασμός του ψωμιού με την φάβα είναι η απόλυτη απόλαυση. Ο Μανώλης και η Μαρία τα παδιά της οικογένειας, βοηθούν στο φούρνο και μαθαίνουν όλα τα μυστικά της ζύμης και της τέχνης του ψωμιού. Ο Μανώλης και η Μαρία είναι και εκληκτικοί γευσιγνώστες αφού συνδυάζουν τη φρεσκοψημένη ζύμη με ό,τι υλικό φαντάζει ο νους.

Με το σεισμό του 1956 η Σαντορίνη ερημώνει. Τα 7,5 Ριχτερ χτυπούν το νησί και οι κάτοικοι φεύγουν μαζικά και, μερικά χρόνια αργότερα, το ίδιο κάνει και η οικογένεια Καραμολέγκου. Αποσκευές της, οι συνταγές του παππού και η αγάπη για την τέχνη του. Εγκαθίστανται στην Αγία Παρασκευή και ανοίγουν εκεί έναν μικρό φούρνο.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά τα προϊόντα γίνονται ανάρπαστα. Με τον καιρό, με πολύ κόπο και επιμονή, ο φούρνος έγινε αρτοβιομηχανία και απέκτησε τη σημερινή νομική της μορφή με την επωνυμία «Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ΑΕ». Τα προϊόντα της φτάνουν, πια, σε super market και άλλους φούρνους. Το 1991 η αρτοβιομηχανία μεταφέρεται στο Κορωπί, όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Καραμολέγκος συνέχεια με αμείωτο ρυθμό τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων. Αυτή ήταν η αξία που οδήγησε τον Μανώλη Καραμολέγκο να παντρέψει την παράδοση με την πρόοδο και να δημιουργήσει το πρώτο ψωμί για τοστ με φυσικό προζύμι. Και δεν σταμάτησε εκεί. Με μεράκι και αγάπη συνέχισε να το εξελίσσει, ώστε σήμερα στον Καραμολέγκο να παράγουν και να χρησιμοποιούν στις συνταγές τους το δικό τους φυσικό προζύμι.

Η δεκαετία 2000 με 2010 χαρακτηρίζεται από τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην παραγωγή. Ο Καραμολέγκος πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και αυτοματοποιεί την παραγωγή με τη χρήση ρομποτικών μηχανών κλειστού τύπου. Το 2014 είναι μια περίεργη χρονιά για την οικογένεια Καραμολέγκου.

Ως προς την δραστηριότητά τους, δημιουργούν τη μάρκα “δέκα”, νεανική, με σύγχρονο προϊοντικό σχεδιασμό και ένταση γεύσης που υπόσχεται μοναδική γευστική εμπειρία. Λόγω της μοναδικής συνταγής του και της ειδικής αδιαφανούς συσκευασίας του, που το προστατεύει από το φως, το “δέκα” διατηρεί τη γεύση του αναλλοίωτη και παραμένει αφράτο καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.

Έχουμε όμως και την απαγωγή του Μανώλη Καραμολέγκου ο οποίος το βράδυ της 14ης Μαρτίου πέφτει θύμα απαγωγής την ώρα που ο επιχειρηματιας γυρνούσε από το εργοστάσιό του που βρίσκεται στο Κορωπί στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή της Πεντέλης. Ο Μανώλης Καραμολέγκος καταφέρνει να πείσει τον έναν εκ των απαγωγέων του να τον αφήσσει ελεύθερο και του υπόσχεται να προσλάβει τη γυναίκα του όπως και έκανε.

Μετά το τέλος της περιπέτειας ο Μανώλης Καραμολέγκος εκτιμά ακόμη περισσότερο τα πολύτιμα πράγματα που έχει στη ζωή του. Το 2015 δημιουργούνται τα μικρά πιτάκια “αξιαγάπητες”, ενώ το 2017 σε συνεργασία με το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, ο Καραμολέγκος φέρνει για πρώτη φορά στα ράφια των super market το μοναδικό ψωμί με 100% άλευρα Ζέας, φτιαγμένο με σπόρους υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Μέχρι σήμερα η Καραμολέγκος προσπαθεί καθημερινά να διατηρήσει στο προσκήνιο το αξιακό σύστημα της επιχείρησης που βασίζεται στο τρίπτυχο:

  • Σεβασμός στους πελάτες μας και στους καταναλωτές.
  • Αφοσίωση στη δουλειά.
  • Διαρκής βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments