Διεθνή

Τουρκία – Ρωσία: Ο Ερντογάν ζητά παρέμβαση Πούτιν για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ

Τουρκία – Ρωσία: Ο Ερντογάν ζητά παρέμβαση Πούτιν για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ
Τουρκία - Ρωσία: Την παρέμβαση της Μόσχας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ζητά η Άγκυρα.

Τουρκία – Ρωσία: “Η Τουρκία περιμένει από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα χρειάζεται να εργαστεί με τη Μόσχα για να επιλύσει προβλήματα στην περιοχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπακού, ο Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, πως μια ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει για την Ιντλίμπ και πως ο Ερντογάν μπορεί να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες αυτές, αν είναι απαραίτητο.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από μαχητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιθέσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ.

«Υπήρξε πρόσφατα μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης και της βίας στην Ιντλίμπ», ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία συνεχίζει να συντονίζεται με την Τουρκία και το Ιράν επί του πεδίου στη Συρία, προσθέτει στην ανακοίνωση. Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι μαχητές από τη «ζώνη ευθύνης» της Τουρκίας στην Ιντλίμπ συνεχίζουν να επιτίθενται στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και σε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια να συναντηθούν οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη μείωση των εντάσεων στην Ιντλίμπ, πρόσθεσε όμως πως μια τέτοια συνάντηση μπορεί εύκολα να οργανωθεί, εφόσον χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται, πως η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την επίθεση συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην Ιντλίμπ την Δευτέρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι Τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι εννέα. Σε αντίποινα, η Τουρκία χτύπησε 54 στόχους του καθεστώτος και εξουδετέρωσε 76 στρατιώτες. Η ειρηνευτική διαδικασία, για τη δημιουργία ασφαλούς θύλακα στην επαρχία Ιντλίμπ, που ξεκίνησε στο πλαίσιο των συμφωνιών που συντάχθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας το περασμένο έτος και την Αστάνα του Καζακστάν, εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, παρατήρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

“Εκεχειρίες ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες ωστόσο παραβιάστηκαν συστηματικά και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ”, είπε. «Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και παίρνουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της εκεχειρίας, την ασφάλεια των στρατευμάτων μας και να αποτρέψουμε την μετανάστευση και το ανθρωπιστικό δράμα το οποίο βιώνουν οι άνθρωποι», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments