Τεχνολογία

Αντικαταθλιπτικά τεχνητή νοημοσύνη: Θα ανταποκριθεί ή όχι ένας ασθενής στα χάπια

Αντικαταθλιπτικά τεχνητή νοημοσύνη: Θα ανταποκριθεί ή όχι ένας ασθενής στα χάπια
Αντικαταθλιπτικά τεχνητή νοημοσύνη: Ο υπολογιστής θα είναι αυτός που θα βρίσκεται σε θέση να κάνει πρόγνωση για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας.

Αντικαταθλιπτικά τεχνητή νοημοσύνη: Αντιμέτωπη με ένα πρωτοποριακό βήμα θα έρθει η επιστήμη, καθώς επιστήμονες στις ΗΠΑ εξήγγειλαν πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να παίξει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης, καθώς το νέο αυτό «έξυπνο» σύστημα είναι το πρώτο στον κόσμο που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν ένας ασθενής θα ανταποκριθεί στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή όχι, ή εάν θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις όπως η ψυχοθεραπεία.

Ειδικότερα, ο  υπολογιστής -με τη βοήθεια του κατάλληλου αλγόριθμου μηχανικής μάθησης που αναλύει τη δραστηριότητα στα εγκεφαλογραφήματα ενός ανθρώπου με κατάθλιψη (ιδιαίτερα τα λεγόμενα «κύματα άλφα»)- είναι σε θέση να κάνει πρόγνωση για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας. Σημειώνεται πως η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα διεθνώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς όμως τα φάρμακα να «δουλεύουν» σε πολλούς ασθενείς.

Παρατηρείται επίσης πως δεν είναι λίγοι οι ασθενείς  που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στα αντικαταθλιπτικά, ενώ άλλοι εμφανίζουν παρενέργειες, ακόμη και επιδείνωση της κατάστασης τους. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών (γύρω στο 30%) αντιδρούν θετικά στο πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο και εμφανίζουν σχετικά γρήγορα υποχώρηση των συμπτωμάτων τους. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να αξιολογηθεί από τον γιατρό κατά πόσο ένα αντικαταθλιπτικό φέρνει αποτέλεσμα, ενώ μερικές φορές περνάνε χρόνια, ώσπου να βρεθεί ένα φάρμακο στο οποίο θα ανταποκριθεί ένας ασθενής.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments