Άποψη

Τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν “να μπουν κάτω από το χαλί”

Τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν “να μπουν κάτω από το χαλί”
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την Κυβέρνηση που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στα ελληνοτουρκικά και να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση.

Η κρίση διάρκειας στα ελληνοτουρκικά δεν είναι θέμα που μπορεί να “μπει κάτω από το χαλί”. Δεν μπορεί επίσης να αντιμετωπίζεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια και μέσα. Οι διευθυντές καναλιών και εφημερίδων κλήθηκαν από το Μαξίμου να “χαμηλώσουν τους τόνους” στα ελληνοτουρκικά. Χρήσιμες οι παραινέσεις, αλλά δεν πρόκειται να μειώσουν τις προκλήσεις των γειτόνων και την επιθετικότητα τους.

Η “εξαφάνιση” του θέματος ελληνοτουρκικά από τα ΜΜΕ δεν θα “εξαφανίσει” τους Τούρκους από το Αιγαίο. Η “επικοινωνιακή διαχείριση” των ελληνοτουρκικών, από μόνη της δεν βοήθησε ποτέ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, χόρεψε ζεϊμπέκικο, ο Καραμανλής έγινε κουμπάρος με τον Ερντογάν, ο Κοτζιάς είχε τραγουδήσει μαζί με τον Τσαβούσογλου, ο Αποστολάκης ως ΥΕΘΑ μιλούσε συχνά με τον Ακάρ. Τίποτα απ΄ αυτά δεν απαξιώνουμε, αλλά και τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν άλλαξαν προς το καλύτερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δυστυχώς η Τουρκία με τη συμπεριφορά της επιβεβαιώνει διαρκώς όσους υποστηρίζουν ότι η μόνη γλώσσα που έχει αποτέλεσμα έναντι της Τουρκίας, είναι αυτή της αποτροπής. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Γράψας, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του, πριν από μερικούς μήνες αυτό ακριβώς είχε ζητήσει: “πολιτική αποτροπής κι όχι μόνο κουβέντες με τους Τούρκους“.

Αντί γι’ αυτό η Αθήνα εξακολουθεί να στέλνει το λάθος μήνυμα στην Άγκυρα.

Χθες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση έγινε και οι διαρροές που υπήρξαν λένε ότι τέθηκε στον Ακάρ το θέμα της “προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας” . Η οποία λίγη ώρα πριν γίνει η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, είχε αποτυπωθεί στο Αιγαίο με τρόπο μετρήσιμο: 68 παραβιάσεις, από τις οποίες 5 ήταν πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Ο μέσος πολίτης δικαίως αναρωτιέται, γιατί έπρεπε πάση θυσία να γίνει η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μια τέτοια μέρα στο Αιγαίο. Γιατί δεν ματαιώθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Η απάντηση είναι γνωστή κι όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση: “Είναι καλό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας”. Θα πρέπει όμως να υπάρχει και κάποιο αποτέλεσμα αυτών των διαύλων επικοινωνίας, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος, αυτές οι συναντήσεις να ερμηνεύονται από τη γειτονική χώρα με άλλο τρόπο.

Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι σ’ όλα “εθιζόμαστε” και ότι όλα μπορούμε να τα “καταπιούμε” στο όνομα της “στρατηγικής μας ψυχραιμίας”.

Η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στα ελληνοτουρκικά και να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση που θα την οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη “διαπραγμάτευση”. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το πετύχει αξιοποιώντας μόνο τα τεράστια όπως φαίνεται αποθέματα ψυχραιμίας που διαθέτει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments