Οικονομία

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αποδεσμεύτηκαν 136 εκατομμύρια ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αποδεσμεύτηκαν 136 εκατομμύρια ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Το ποσό των 136 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης αποδέσμευσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Πρόκειται για τον λεγόμενο «λιγνιτικό πόρο» της ΔΕΗ και η αποδέσμευση των κονδυλίων ήταν ένα από τα 12 μέτρα για την υποστήριξη των εν λόγω περιοχών, που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, το προηγούμενο Σάββατο. «Το ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων που δεν είχαν κατανεμηθεί εδώ και πέντε χρόνια – με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης δείχνει ότι εννοούμε όσα λέμε», τονίζει σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει:

«Επρόκειτο για μια από τις δεσμεύσεις που είχα προαναγγείλει από το βήμα της ημερίδας για τη Δίκαιη Μετάβαση που έγινε στην Πτολεμαΐδα την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΔΕΗ είχε κατανείμει επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, ποσό της τάξης των 22 εκατομμυρίων ευρώ -που αφορούσε στο 2013- που δεν έχει ακόμα απορροφηθεί. Τώρα πάμε σε ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο, 136 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι προφανές ότι η ταχεία δέσμευση του «λιγνιτόσημου» σε πρότζεκτ υψηλής προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο του σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, είναι μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σημείωσε ότι «το ποσό των 34,6 εκατομμυρίων ευρώ που κατένειμε η ΔΕΗ θα διοχετευθεί σε έργα, όπως η τηλεθέρμανση του Αμύνταιου, για την άμεση χρηματοδότηση των οποίων είχαμε δεσμευθεί στην τοπική κοινωνία. Κοιτώντας μπροστά, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν άμεσα τα χρήματα του λιγνιτικού πόρου από τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την άμεση ωρίμανση έργων που μπορούν να υποστηρίξουν την Δίκαιη Μετάβαση».

Σήμερα, συνεδρίασε η Επιτροπή Κατανομής Κονδυλίων από το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Ηλεκτρικού Ρεύματος (γνωστό και ως λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ) και προχώρησε στην κατανομή κονδυλίων, ύψους 101,4 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, που αφορούν την περίοδο 2015-2018.

Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, τα 65,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (που περιλαμβάνει τους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης και Εορδαίας), τα 20,4 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (που περιλαμβάνει τους ενεργειακούς δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου) και τα υπόλοιπα 15,1 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (στην οποία υπάγεται ο ενεργειακός δήμος Μεγαλόπολης).

Ήδη, στις αρχές Φεβρουαρίου η ΔΕΗ είχε μεταφέρει στους λογαριασμούς των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων 34,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου που αφορούν σε υπόλοιπα της περιόδου 2013-2014. Δηλαδή το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 136 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται, ότι ο λιγνιτικός πόρος θεσπίστηκε με νόμο του 1996 και αποτελεί ποσοστό επί του τζίρου της που επιστρέφεται στις τοπικές κοινωνίες ως αντιστάθμισμα για τις δραστηριότητές της στις συγκεκριμένες περιοχές. Τα κονδύλια πρέπει να διατίθενται για αναπτυξιακά προγράμματα που καταρτίζονται από τις οικείες περιφέρειες και αφορούν σε έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments