Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Πως ο ιός έφτασε από την Κίνα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Πως ο ιός έφτασε από την Κίνα στην Ελλάδα
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον ιό: Από που ξεκίνησε από την Κίνα και πως έφτασε μέχρι τη χώρα μας.

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ένας ιός στην πόλη Γουχάν, της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα. Η συγκεκριμένη περιοχή μπήκε σε καραντίνα καθώς όπως αποδείχθηκε 0 ιός μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο. Οι προσπάθειες των αρχών της Κίνας για να μην εξαπλωθεί ο ιός έπεσαν στο κενό γιατί στις αρχές του 2020 υπήρχαν κρούσματα  στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Οι φόβοι ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία επιβεβαιώθηκαν καθώς σύντομα άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ενώ αυτή τη στιγμή ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε περισσότερες από 29 χώρες. Μπορεί η λέξη Κορωνοϊός να έχει μπει στην καθημερινότητα όλων, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι είναι αυτός ο ιός και που οφείλεται η εξάπλωση του.

Τι είναι οι Κορωνοϊοι και ποια η σχέση τους με τον SARS

Οι κορωνoϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν. Από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Ο κορωνοϊός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Η αρχική εκτίμηση έλεγε ότι οι φορείς κόλλησαν τον ιό αφού πρώτα είχαν δοκιμάσει μια σούπα με νυχτερίδα. Αργότερα κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και κάποιες θεωρίες συνωμοσίας που αναφέρουν ότι υπήρχε σχέδιο για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, επιστήμονες του South China Agricultural University , ανακοίνωσαν πως ο παγκολίνος, είναι πιθανώς ο ξενιστής τους κορωνοϊού, ο οποίος διευκόλυνε την εξάπλωσή του στην Κίνα, κατά τη μετάδοση από νυχτερίδες σε ανθρώπους. Η αλληλουχία γονιδιώματος του νέου στελέχους του κορωνοϊού που διαχωρίστηκε από τον παγκολίνο στη μελέτη ήταν 99% ίδια με εκείνη των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα έδειξε ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ενδιάμεσος ξενιστής».

Πως μεταδίδεται ο Κωρονοϊός και ποια τα συμπτώματά του

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Χαρακτηριστικό του νέου κορωνοϊού είναι ότι, εκτός από τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που προκαλεί, δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

  • πνευμονία
  • γαστρεντερικά προβλήματα με ακατάπαυστους εμετούς και διάρροιες
  • νεφρική ανεπάρκεια.

Τα κρούσματα στην Ιταλία και η Ελλάδα

Τις τελευταίες ημέρες σήμανε συναγερμός στις Ελληνικές αρχές καθώς σημειώθηκαν κρούσματα στην Ιταλία. Οι Ελληνικές αρχές πήραν τα μέτρα τους προκειμένου να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα.

Αναλυτικά, η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

1. Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

2. Ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

3. Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

4. Ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

5. Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Σε ποιες χώρες έχουν παρουσιαστεί κρούσματα κορωνοϊού;

Σε Ταϊλάνδη (35), Ταϊβάν (26), Βιετνάμ (16), Σιγκαπούρη (89), Μαλαισία (22), Ιαπωνία (132)/ Ιαπωνία κρουαζιερόπλοιο (634), Νότια Κορέα (602), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Καμπότζη (1), Ινδία (3), Φιλιππίνες (3), Μακάο (10), Hong Kong (70), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13), Ισραήλ (1), Λίβανος (1), Ρωσία (2), Γαλλία (12), Γερμανία (16), Φιλανδία (1), Ιταλία (79), Ισπανία (2), Ηνωμένο Βασίλειο (9), Σουηδία (1), Βέλγιο (1), ΗΠΑ (35), Καναδά (9), Αυστραλία (22), Αίγυπτος (1), Ιράν (28). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Ο παγκόσμιος χάρτης σε πραγματικό χρόνο

Το Johns Hopkins University προχώρησε στη δημιουργία ενός χάρτη ο οποίος σχεδόν σε πραγματικό χρόνο καταγράφει σε όλο τον πλανήτη την πορεία και την εξάπλωση του ιού, την ίδια στιγμή που ο κορωνοϊός κάνει αισθητή την παρουσία του και την Ευρώπη και την Ιταλία να καταγράφει ήδη έξι νεκρούς. Τα στοιχεία που εμφανίζονται στον χάρτη αντλούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Επιτροπή Υγείας της Κίνας, τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και άλλους οργανισμούς.

Δείτε τον χάρτη εδώ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments