Ελλάδα

Εφτά μύθοι για τον κορωνοϊό που δεν πρέπει να πιστεύει κανείς

Εφτά μύθοι για τον κορωνοϊό που δεν πρέπει να πιστεύει κανείς
Πολλά είναι αυτά που ακούγονται για τον κορωνοϊό, αλλά καλό θα είναι να ενημερωθούμε για το τι ισχύει.

Ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται παγκοσμίως αλλά μαζί του εξαπλώνεται και η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό. Είναι δεδομένο ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τον κορωνοϊό, αλλά σίγουρα ήδη γνωρίζουμε αρκετά για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί αλλά και να αποφευχθεί. Πάντως, η διάδοση παραποιημένων ειδήσεων για τον κορωνοϊό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και δεν έχει σταματήσει να υπάρχει. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αποφάνθηκε επισήμως για τα ακόλουθα:

Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα σκοτώνει τον κορωνοϊό;

Αυτός είναι ένας μύθος, αφού ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης δε μπορεί να σκοτώσει τον ιό που έχει ήδη εισέλθει στο σώμα. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών είναι επιβλαβής για τις περιοχές με βλεννογόνο, όπως τα μάτια και το στόμα. Τόσο το οινόπνευμα όσο και η χλωρίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις συστάσεις.

Μπορούν τα κατοικίδια να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;

Ο ΠΟΥ περιγράφει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Πάντως, θα ήταν καλό να πλένετε τα χέρια διεξοδικά σας με σαπούνι και νερό, μετά την επαφή σας με τα κατοικίδια, αφού αυτό σας προστατεύει από διάφορα βακτηρίδια όπως η E. Coli και η σαλμονέλα, που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο κορωνοϊός «βλάπτει» μόνο την τρίτη ηλικία;

Όχι. Άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορούν να μολυνθούν από τον ιό. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, φαίνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι ενδέχεται να αρρωστήσουν σοβαρά, αν μολυνθούν από τον νέο ιό.

Είναι ασφαλές να παραλάβω δέμα από την Κίνα;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ασφαλές, αφού κατόπιν αναλύσεων, είναι δεδομένο ότι ο κορωνοϊός δε μπορεί να επιβιώσει για πολύ χρόνο σε αντικείμενα, όπως δέματα ή και γράμματα. Επιπρόσθετα, αυτό το σκεπτικό είναι επιβλαβές και σε κοινωνικό πλαίσιο, αφού προωθεί την διαιώνιση του στιγματισμού συγκεκριμένων πληθυσμών, που συνδέθηκαν με τον επιδημικό ιό. Αυτό το στίγμα, ενδέχεται να αναγκάσει ανθρώπους να κρύψουν τις ασθένειες τους, αποτρέποντάς του από την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι θερμικές κάμερες για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων;

Δύο είναι οι διαστάσεις που μπορούν να αναλυθούν προκειμένου να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα. Οι θερμικές κάμερες μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν πυρετό, δηλαδή υψηλότερη από την φυσιολογική θερμοκρασία, που αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού, όμως δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την μόλυνση από τον ιό σε όσους ακόμα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται δύο έως και δέκα ημέρες μέχρι να εμφανισθούν τα συμπτώματα του ιού, σε άτομα που έχουν μολυνθεί. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η γρίπη προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου και του πυρετού.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή και θεραπεία του κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή την θεραπεία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στα νοσοκομεία αναφοράς. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών, την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβάλλει στην διεύρυνση της έρευνας.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού, αφού είναι αρκετά διαφορετικός και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές, μάλιστα, εργάζονται πυρετωδώς για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του 2019-nCov, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments