Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Αξιοποίησε το «μαξιλάρι» των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ

Αλέξης Τσίπρας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Αξιοποίησε το «μαξιλάρι» των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ
Αλέξης Τσίπρας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που άφησε σαν "προίκα" η δική του κυβέρνηση.

Αλέξης Τσίπρας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Δευτέρας. Φυσικά αυτό έγινε διαδικτυακά υπό τον φόβο του Κορωνοϊού. Οι δυο άντρες τα είπαν για αρκετή ώρα σε καλό κλίμα δείχνοντας πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν υπάρχει χρόνος για αντιπαραθέσεις.

Οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν πως είναι θετικό για την Ελλάδα ότι δεν υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις και στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στο «μαξιλάρι» των 35 δισεκατομμυρίων που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδώσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία. Αυτό το μαξιλάρι -πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», ήταν τα λόγια του.

Τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Η κουβέντα δεν έμεινε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Άλλωστε αυτή η ιδιαίτερη «συνάντηση» έγινε προκειμένου ο πρωθυπουργός να ακούσει τις απόψεις των άλλων πολιτικών αρχηγών για το καλό της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια σειρά από μέτρα. Αναλυτικά:

 • Κατ αρχήν να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ.
 • Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.
 • Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.
 • ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

 • Πρώτα από όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
 • Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει  στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.

«Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5 εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του ’18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ.»

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα οικονομικά –εργασιακά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη « να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε έξι μέτρα που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και παράλληλα θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοιος :

 • Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το επίδομα 400 -500 ευρώ που συζητά η κυβέρνηση για τους 460.000 εργαζόμενους που μένοντας σπίτι δεν θα έχουν απολαβές από την δουλειά τους , δεν είναι αρκετό και γι αυτό η πολιτεία θα πρέπει αξιοποιώντας το μαξιλάρι να δώσει τους μισθούς κάποιων μηνών.
 • Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις-Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
 • Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.
 • Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
 • Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Φυσικά στην ατζέντα της κουβέντας υπήρχε και το προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν στην σύσκεψη για την Λιβύη- να μην μετέχει σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό καθώς όπως είναι γνωστό σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ταγιπ Ερτογαν, η Αγκελα Μέρκελ και ο Μανουελ Μακρόν θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments